REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Paul Verhoeven v Hollywoodu pogreša filme s prizori spolnosti

Paul Verhoeven v Hollywoodu pogreša filme s prizori spolnosti

Nizozemski režiser Paul Verhoeven v Hollywoodu v zadnjem času pogreša zahtevnejše filme s provokativnimi prizori spolnosti, saj po njegovem mnenju prevladuje želja po tem, da se ustreže povprečnemu gledalcu. Svoj najnovejši film Ona - mešanico seksa, nasilja in črnega humorja - v katerem v glavni vlogi igra Isabelle Huppert, je posnel v Franciji.

Režiser, poznan po vrsti filmov, v katerih je občinstvo šokiral s prizori spolnosti in nasilja, je ob nedeljski projekciji filma Ona v Los Angelesu dejal, da studie, ki si prizadevajo za čim večjo gledanost, trenutna zanima le najbolj donosen, t.i. PG-13 trg. Pod znamko PG-13 po klasifikaciji se uvrščajo filmi, namenjeni občinstvu vseh starosti, pri katerih je pri otrocih, starih manj kot 13 let, pri ogledu priporočeno spremstvo odraslih.

"Če si rečeš, da mora biti PG-13, je tu veliko stvari, ki jih ne smeš narediti. Ne smeš biti provokativen, kontroverzen, seksualen, erotičen na neposreden način," je povedal za francosko tiskovno agencijo AFP. in dodal: "Vse mora biti sugestivno, nedorečeno, kakorkoli. In potem je film nevtralen in gledalca ne izzove na noben način."

Verhoeven med drugim podpisuje izjemno nasilne klasike iz 80. in 90. let minulega stoletja Robocop, Popolni spomin in Vesoljski bojevniki, pa tudi erotične filme, kot sta Slačipunce in Prvinski nagon.

Njegov najnovejši film Ona je zastopan v tudi sekciji Predpremiere 27. Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala - Liffa, ki te dni poteka v slovenski prestolnici.

Zgodba filma pripoveduje o Michele, ki je sodobna, močna poslovna ženska z neuničljivim značajem. Uspešna direktorica podjetja za razvoj računalniških iger je neprizanesljiva tako v poslovnem kot zasebnem življenju. Nekoč pa jo v njenem lastnem domu napade neznani vlomilec in njeno življenje se za vedno spremeni.

Namesto da bi se po pomoč zatekla k organom pregona, se odloči napadalca izslediti sama. Ko mu končno stopi na prste, se z njim spusti v nenavadno in vznemirljivo igro, ki lahko vsak trenutek uide izpod nadzora, vsebino filma povzema spletna stran festivala Liffe.

Kot je še povedal Verhoeven, je film sprva nameraval posneti v Hollywoodu. Ko pa je več ameriških igralk odklonilo glavno vlogo, češ da je preveč kontroverzna, se je odločil, da film posname v Franciji. "V Franciji ni težav, režiser lahko počne kar hoče," je povedal za AFP in dodal: "V Francijo sem pobegnil, saj nisem našel ničesar drugega, kar bi mi predstavljalo izziv."

Isabelle Huppert, o kateri nekateri kritiki menijo, da je v filmu Ona ustvarila vlogo svoje kariere, je zaigrala v več kot 100 televizijskih in filmskih produkcijah. Verhoeven jo je opisal kot "najbolj fantastično igralko, s katero je kdajkoli sodeloval, na nivoju, za katerega ni vedel, da obstaja".

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek