REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Papež za turiste odprl svojo poletno rezidenco

Papež za turiste odprl svojo poletno rezidencoPapež Francesco

Papež Frančišek se je odločil, da bo za turiste odprl apostolsko palačo Castel Gandolfo, ki je doslej služila kot papeževa poletna rezidenca. Kot muzej jo bodo uradno odprli 21. oktobra letos.

Papež, ki prihaja iz Argentine, od samega začetka zavrača ves tradicionalni blišč papeževanja in je tako tudi zavrnil preselitev v razkošno papeško stanovanje v Vatikanu.

V rezidenco Castel Gandolfo so se nekateri prejšnji papeži z veseljem zatekli pred poletno vročino v mestu. A papež Frančišek je palačo, ki je od Rima oddaljena okoli 25 kilometrov, od svojega imenovanja leta 2013 obiskal le nekajkrat, nikoli pa tam ni prenočil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med tistimi papeževimi predhodniki, ki so se v rezidenco radi zatekli, sta bila Janez Pavel II., ki je papeževal med letoma 1978 in 2005, in Benedikt (2005-2013). Posestvo je sicer v lasti Svetega sedeža od leta 1596. Skozi stoletja se je posest razširila na današnjih več kot 55 hektarjev.

Papež Frančišek je leta 2014 za javnost odprl vrtove na posesti, a le za skupine ob predhodni rezervaciji.

Od lani pa se lahko turisti s posebnim belim vlakom odpeljejo na ogled posesti in papeške vile, ob tem pa si ogledajo papeževo organsko kmetijo, kjer živijo krave, kokoši proste reje, petelini in papeške čebele.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek