REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Odbito: volitve v kopalkah, navkljub mrzlemu vremenu! Zakaj so se Avstralci na voliščih slekli do golega

Odbito: volitve v kopalkah, navkljub mrzlemu vremenu! Zakaj so se Avstralci na voliščih slekli do golegaTokrat se je na volišča na stotine volilnih upravičencev odpravilo brez - hlač. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

V Avstraliji danes potekajo parlamentarne volitve.

Vodilni mediji v Avstraliji že poročajo, da so zmagali opozicijski laburisti, s čimer so izrinili vladajoče konservativce Scotta Morrisona.

Komentatorji poudarjajo, da se resda kmalu začenja zima, toda za Avstralce je novica o Morrisonovem porazu - prvi znanilec politične pomladi.

Ob vsem tem so včasih volitve priložnost, da državljani posredujejo sporočilo, bodisi z glasovanjem za svojega kandidata bodisi z modno kombinacijo.

Tokrat se je nekaj povsem drugega, lahko bi rekli - odbitega, zgodilo na avstralskih volitvah, kjer izbirajo nov parlament in s tem novo vlado.

Konservativci pod vodstvom nepriljubljenega premierja Scotta Morrisona so se borili za nov mandat, toda javnomnenjske raziskave so napovedale, da se po skoraj 10 letih konservativne vlade tudi Avstralcem obeta zasuk proti levi sredini.

Morrisonov tekmec Anthony Albanese, kandidat levosredinske laburistične stranke za naslednjega avstralskega predsednika vlade, je v petek napovedal tesen izid na volitvah, medtem ko je h koncu šla predvolilna kampanja po državi.

Avstralci so sedanjemu premierju Morrisonu - med ostalim - očitali, da mu ni bilo mar, kaj se dogaja v državi, ko je sto na uro užival na dopustu v luksuznem letovišču, daleč stran od države.

Avstralijo so namreč tedaj pustošili gozdni požari.

Avstralski volivci niso pozabili niti neučinkovito spopadanje dosedanje vlade s sušo.

Poraženemu Morrisonu očitno niso odpustili niti dolgotrajnih lock-downov in brutalnih omejitvenih ukrepov med pandemijo covida-19.

V zadnjih dneh pred volitvami je Morrison sicer uspel malce zmanjšati prednost laburistov v javnomnenjskih raziskavah.

Vendar so vse ankete še vedno kazale, da njegova konservativna koalicija Liberalne in Nacionalne stranke zaostaja.

Volivci so jo poslali v - opozicijo.

Dve zadnji javnomnenjski raziskavi sta pokazali, da imajo laburisti s 53 odstotki proti 47 približno šest odstotnih točk prednosti pred Morrisonovo konservativno koalicijo.

Kandidati so se potegovali za 151 sedežev v spodnjem domu avstralskega parlamenta in za 40 od 76 senatorskih sedežev.

Parlament ima triletni mandat, senat pa šestletnega.

Volitev se udeležuje približno 17 milijonov volilnih upravičencev.

Zanimivo je, da je udeležba na volitvah obvezna, zato je skoraj polovica vseh volilnih upravičencev še preden so se danes odprla volišča - že opravila svojo državljansko dolžnost in glasovala predčasno. Po podatkih avstralske volilne komisije je do petka več kot sedem milijonov ljudi že glasovalo predčasno ali po pošti.

A to ni vse: tokrat se je na volišča na stotine volilnih upravičencev odpravilo v - kopalkah.

Kljub dežju in mrazu v večjem delu države so ti posebneži pogumno stali v vrstah brez hlač in pokrival ob debelo oblečenih someščanih.

Razlog?

Podjetje, ki proizvaja kopalke Budgy Smuggler je že v začetku tedna prek družbenih omrežij vsem, ki pridejo volit v svojih starih kopalkah obljubilo, da jim bo podarilo novi par kopalk.

V Avstraliji ni pomembno, če na volišče prideš pomanjkljivo oblečen... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Od 11. ure zjutraj je svoje fotografije z glasovanja objavilo več kot 100 volivcev...

Nove fotografije razgaljenih volivcev pa še naprej dežujejo, navkljub mrzlem vremenu in dežju, s katerimi se sooča večji del države, poročajo avstralski mediji.

Vodilni podjetja Budgy Smuggler so za lokalne medije naposled potrdili, da – čeprav niso pričakovali tako množičnega odziva - bodo poslali vavčerje za nove kopalke vsem, ki jim bodo do ponedeljka poslali fotografije z glasovanja, kot da bi bili na plaži in ne na voliščih.

Velja spomniti, da so v Avstraliji drugačni letni časi kot v našem delu sveta.

V deželi kengurujev se izteka jesen, kmalu pa se začne - zima.

Delite članek