REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Od danes obvezna zimska oprema na vozilih

Od danes obvezna zimska oprema na vozilih

Začenja se obdobje obvezne zimske opreme na vozilih, ki bo trajalo do 15. marca. Motorna in priklopna vozila morajo biti tako opremljena z zimskimi pnevmatikami ali z letnimi pnevmatikami ter verigami. Zakon o pravilih cestnega prometa pa sicer določa, da morajo biti vozila zimsko opremljena, ko so na cestah zimske razmere, ne glede na letni čas.

Motorna vozila, katerih največja dovoljena masa ne presega 3,5 tone, ter priklopna vozila, ki jih vlečejo, morajo biti opremljena z zimskimi pnevmatikami na vseh kolesih. Druga možnost za voznike takih vozil je, da imajo poletne pnevmatike s profilom najmanj treh milimetrov ter v vozilu ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredne pripomočke.

Za vozila, težja od 3,5 tone pa zakon določa, da morajo imeti zimske pnevmatike najmanj na pogonskih kolesih ali poletne pnevmatike ter v opremi ustrezno velike snežne verige za pogonska kolesa ali verigam enakovredne pripomočke za pogonska kolesa.

Profil zimskih pnevmatik mora biti globok vsaj tri milimetre, določa pravilnik. Kot so pojasnili na Agenciji za varnost prometa, se za zimske pnevmatike štejejo tiste pnevmatike, ki imajo na boku proizvajalčevo oznako M+S ali M.S oziroma M&S.

Vozila s štirikolesnim pogonom morajo imeti v primeru stalnega pogona snežne verige vsaj za eno os, v primeru priklopljivega pogona pa vsaj za stalno vklopljeno os. Poleg tega morajo imeti ta vozila v opremi še lopato, so pojasnili na agenciji.

Voznike, ki v primeru zimskih razmer na cestah oz. po 15. novembru ne bodo imeli zimske opreme na svojem vozilu, čakajo globe. Tako se z globo 40 evrov kaznuje voznik, ki pozimi ali v zimskih razmerah motornega ali priklopnega vozila v cestnem prometu nima opremljenega s predpisano zimsko opremo, ali ravna v nasprotju s pomenom prometnega znaka za obvezno uporabo snežnih verig, so še opozorili na agenciji.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek