REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Oče rock'n'rolla Chuck Berry slavi 90. rojstni dan

Oče rock'n'rolla Chuck Berry slavi 90. rojstni dan

Na današnji dan 90 let slavi legendarni ameriški glasbeniki in tekstopisec Chuck Berry, ki mu nekateri pravijo kar oče rock'n'rolla. Po njegovi zaslugi je električna kitara postala eno osrednjih glasbil te zvrsti. S svojim delom je navdihnil nekatere od največjih pop in rock zasedb, med njimi The Beatles, The Rolling Stones in The Beach Boys.

Berry se je kot Charles Edward Anderson rodil na današnji dan v St. Louisu v ameriški zvezni državi Misuri. S svojim triom je od leta 1953 igral po nočnih klubih rojstnega mesta, leta 1955 pa je z izvedbo skladbe, kasneje znane kot Maybellene, v Chicagu osvojil mlade, ki so se začeli navduševati nad novim glasbenim slogom - rock'n'rollom.

Glasbenik je bil čislan po tem, da se je pri igranju ravnal po odzivih občinstva in ga postavil nad vse. Tako so skladbe, kot so že omenjena Maybellene ter Johnnie B. Goode in Memphis, postale izjemne uspešnice in del ameriške popularne kulture. Postal je najpomembnejši rock'n'roll komponist in izvajalec.

Med Berryjevimi uspešnicami so tudi Sweet Little Sixteen, Roll Over Beethoven, Brown-Eyed Man in Too Much Monkey Business. Vse omenjene skladbe so sinonim žanra - preprosta besedila, vzeta iz vsakdanjega življenja, peta ob hitrem tempu in poudarjenem ritmu. Temnopolti glasbenik je bil fenomen tudi po tem, da je na vrhuncu svojega uspeha, star 30 let, zabaval predvsem belopolto, najstniško občinstvo.

V 60. in 70. letih minulega stoletja je bila njegova glasba navdih skupinam, kot sta The Beatles in The Rolling Stones. Leta 1972 mu je prvič in zadnjič uspelo osvojiti vrhove glasbenih lestvic s skladbo My Ding-A-Ling, piše na njegovi uradni spletni strani.

Kot poklon Berryjevi prodornosti v žanru rock'n'rolla so med podatke o človeški civilizaciji na ameriški vesoljski sondi Voyager 1, ki je bila izstreljena leta 1977, vključili tudi njegovo skladbo Johnny B. Goode. Je tudi eden od prvih glasbenikov, ki so postali člani dvorane slavnih rock'n'rolla ob njenem odprtju leta 1986.

Za svoje dosežke je prejel več nagrad. Med drugim grammyja za življenjsko delo leta 1984, leta 2014 pa glasbeno nagrado polar. Žirija je tedaj zapisala: "Vsak rif in solo, ki so ga rock kitaristi zaigrali v zadnjih desetletjih, vsebuje DNK Chucka Berryja."

Glasbenik je redno koncertiral do 80. let minulega stoletja, nato pa redkeje. Med letoma 1996 in 2014 je vsak teden nastopal v lokalu v St. Louisu. Leta 2008 se je podal na evropsko turnejo, leta 2011 pa se je med koncertom v Chicagu onesvestil zaradi izčrpanosti, navaja Wikipedia.

Živi v mestu Ladue v Missouriju, v bližini svojega rojstnega mesta. Mediji poročajo, da je šibkega zdravja.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek