REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Oblečeni za vohunjenje: Ameriška obveščevalna služba razvija pametne hlače za svoje agente

Oblečeni za vohunjenje: Ameriška obveščevalna služba razvija pametne hlače za svoje agenteCilj je ustvariti oblačila, ki bodo lahko snemala zvok, video in geolokacijske podatke. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Iz urada direktorja ameriške nacionalne obveščevalne službe (NSA) so sporočili, da bodo podprli razvoj revolucionarnih oblačil, ki vključujejo različne digitalne tehnologije.

Program z imenom »Pametni in omrežni tekstilni sistemi z električnim polnjenjem« (SMART ePANTS) bo nadzorovala podružnica agencije, ki je specializirana za visoko tvegane raziskovalne podvige, piše RT International.

Ameriški uradniki pravijo, da so prizadevanja osredotočena na ustvarjanje tekstila, ki je videti kot kateri koli drug kos konfekcije, vendar bo lahko snemal zvok, video in podatke o geolokaciji.

Končni cilj je, da tehnologija »pomaga osebju in tistim, ki delajo v nevarnih okoljih z visoko stopnjo stresa, kot so kraji zločina in inšpekcije nadzora orožja, ne da bi ovirala njihovo sposobnost hitrega in varnega dela.«

Pet organizacij je dobilo večmilijonske razvojne pogodbe.

Dela bodo predvidoma zaključena do januarja 2025.

ZDA so že poskušale integrirati digitalne tehnologije v oblačila. Leta 2021 sta Vojaški inštitut za nanotehnologijo ameriške vojske in MIT razvila vlakno, ki ga je mogoče programirati za shranjevanje, analizo in izmenjavo podatkov o uporabnikovih dejavnostih, če se ga všije v oblačilo, zahvaljujoč miniaturnim digitalnim čipom.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek