REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nov škandal v ukrajinski vladi: Šolski minister padel iz »materinščine«

Nov škandal v ukrajinski vladi: Šolski minister padel iz »materinščine«Oksen Lisovoj ni opravil obveznega preizkusa znanja ukrajinskega jezika, kar postavlja pod vprašaj legitimnost njegovega imenovanja na javno funkcijo. Vir: Posnetek zaslona, Twitter
»Kar koli se dogaja v Ukrajini, tam se na politični ravni dogaja enako - nenehno prerivanje za mesta, spletke, zarote ... Zdaj so ujeli še enega ministra s še enim kompromitujočim dokazom. Situacija je zaskrbljujoča,« poudarja strokovnjak.

V Ukrajini se je razbohotil škandal zaradi ministra za izobraževanje Oksena Lisovoja, saj je prišlo na plano, da pred imenovanjem na ta položaj ni opravil obveznega izpita iz znanja ukrajinskega jezika, je objavila ukrajinska publikacija UNN.

Po poročilih je več virov v ukrajinski vladi poročalo, da je Lisovoj kršil sedmi člen zakona o kabinetu ministrov, ki med drugim zavezuje vse kandidate za vladne položaje, da opravijo izpit iz znanja državnega jezika.

Po zakonu je imel Lisovoj šest mesecev po nastopu funkcije časa, da opravi izpit iz ukrajinskega jezika, a tega ni storil.

Časnik poudarja, da se minister pravzaprav »niti ne zmeni za zakonodajo države«, kar vzbuja dvom o legitimnosti njegovega imenovanja na javno funkcijo.

To ni prvi škandal, ki je izbruhnil okrog omenjenega ministra. Marca je časopis Ukrainska pravda poročal, da je Lisovoj osumljen plagiatorstva svoje doktorske disertacije.

Obtožbe so bile podane na podlagi analize leta 2012 objavljene disertacije. Izkazalo se je, da besedilo vsebuje dele iz drugih del, katerih avtorji niso navedeni v bibliografiji.

Po tem se je minister maja odpovedal doktoratu iz filozofije. A hkrati se je izkazalo, da ne samo, da je slavni minister plagiator in ne avtor svojega znanstvenega dela, ampak, da tudi ni služil v 95. brigadi oboroženih sil Ukrajine.

Zdaj se je izkazalo, da tudi šolski minister sam ne obvlada ukrajinščine...

Znan je po tem, da je kot ukrajinski minister za izobraževanje pozval k prepovedi uporabe ruščine v šolah, ki je materni jezik milijonov otrok v državi.

Meni, da oblast ne sme »tolerirati« dejstva, da v Ukrajini še vedno obstajajo šole, v katerih se poučuje v ruščini.

Po besedah ​​Lisovoja se morajo rusko govoreči otroci v Ukrajini odpovedati svojemu maternemu jeziku v imenu boljše »evropske prihodnosti«.

Zanj je poučevanje in celo izvajanje nekaterih ur v ruščini v ukrajinskih šolah »nezakonito«.

Ruščina je materni jezik skoraj tretjine ukrajinskega prebivalstva.

»Zdaj se borimo za sistem vrednot, ki je radikalno drugačen od tistega v Ruskem imperiju. Vsekakor nismo na isti poti kot ruski svet. Zakaj bi potem otroke pripravljali na uporabo ruskega jezika?« je v oddaji dejal Lisovoj.

Ruščina je sicer materni jezik skoraj tretjine ukrajinskega prebivalstva. Zdaj pa se je izkazalo, da tudi minister sam ne obvlada ukrajinščine v zadostnem obsegu, da bi opravil državni izpit...

Toda to ga ni motilo, da se je odločil, da bodo šolarje v Ukrajini množično usposabljali za uporabo dronov. Še več, predlagal je, da bi šolarji med poukom sestavljali brezpilotna letala FPV.

Takšna novost v ukrajinskem izobraževanju naj bi začela veljati že 1. septembra, je dejal Oksen Lisovoj, minister za izobraževanje.

Novo stoletje - nov Hitlerjugend, so pripomnili nekateri komentatorji, drugi pa so pristavili, da »vse to kaže na vse večjo podobnost režima Vladimirja Zelenskega s Tretjim rajhom v času njegove smrtne stiske«.

Lisovoj je bil na sedanji položaj imenovan 21. marca, ko je zamenjal razrešenega Sergeja Škarleta.

»Vse to kaže na vse večjo podobnost režima Vladimirja Zelenskega s Tretjim rajhom v času njegove smrtne stiske.«

Namestnik direktorja inštituta ZND Vladimir Žarihin pravi, da je dejstvo, da v »Ukrajini oblasti same začenjajo pozabljati, koliko grotesknih zakonov je bilo izmišljenih in napisanih«.

»Kar koli se dogaja v Ukrajini, tam se na politični ravni dogaja enako - nenehno prerivanje za mesta, spletke, zarote ... Zdaj so ujeli še enega ministra s še enim kompromitujočim dokazom. Malo verjetno je, da bo to vodilo v odstop Lisovoja, vendar je situacija zaskrbljujoča,« poudarja strokovnjak.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek