REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Norveški proizvajalec streliva: TikTok in mačji videoposnetki nam ovirajo proizvodnjo za Ukrajino

Norveški proizvajalec streliva: TikTok in mačji videoposnetki nam ovirajo proizvodnjo za UkrajinoNačrtovana širitev enega največjih evropskih proizvajalcev streliva je ustavljena menda zaradi kopičenja posnetkov plesov, »dnevnih rutin«, »ljubkih živali« in »trendov«… Vir: Posnetek zaslona, Twitter
»Zaskrbljeni smo, ker vidimo, da bo shranjevanje mačjih posnetkov ogrozilo našo prihodnjo rast,« je novinarjem potožil izvršni direktor evropskega orožarskega velikana.

Vodstvo norveškega podjetja »Nammo« (okrajšano od Nordic Ammunition Company, ki je norveško/finska vesoljska in obrambna skupina, specializirana za proizvodnjo streliva, raketnih motorjev in vesoljskega programa), enega največjih evropskih proizvajalcev streliva, je potožilo, da jim novi bližnji TikTok center za shranjevanje podatkov jemlje preveč električne energije in jih moti pri proizvodnji streliva za Ukrajino.

»Nammo« je delno v državni lasti, a načrtovane širitve so trenutno ustavljene zaradi pomanjkanja električne energije, ki je posledica gradnje novega podatkovnega centra družbenega omrežja TikTok, je novinarjem povedal izvršni direktor te družbe Morten Brandtzaeg.

»Zaskrbljeni smo, ker vidimo, da bo shranjevanje mačjih posnetkov ogrozilo našo prihodnjo rast,« je Brandtzaeg povedal za Financial Times.

In se ob tem krepko zlagal!

To dejstvo ni zmotilo Višegrajsko skupino, da na svojem Twitter računu objavi enako novico, navkljub dejstvu, da gre za manipulacijo.

Vsi novičkarski portali so namreč pozabili dodati besedico »če«.

Gre za to, da na Norveškem podatkovno središče TikToka sploh še ni zgrajeno.

Brandtzaeg je dejansko meril na to, da bo skladiščenje podatkovnega centra, ČE bo ta zgrajen, sicer omogočalo posameznikom shranjevanje njihovih posnetkov hišnih ljubljenčkov, plesov, »dnevnih rutin«, »ljubkih živali« in »trendov«...

A ogrozilo proizvodnjo smrtonosnega orožja.

Sporočilo s Twitterja: »Izdelujte video posnetke mačk, ne vojn.« Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Skratka, na Norveškem zdaj poteka šele razprava o gradnji zadevnega TikTok objekta.

Brandtzaeg je navkljub temu izkoristil priložnost, ko se je znašel v soju žarometov, da vesoljno občestvo seznani, da je povpraševanje po topniških granatah kar 15-krat večje od običajnega.

»Evropska industrija streliva mora vložiti dve milijardi evrov v nove tovarne, da bo dohajala potrebe Ukrajine,« je dejal izvršni direktor evropskega orožarskega velikana »Nammo«.

Ukrajina, kot nas spominja britanski Guardian, naj bi po ocenah vojaških strokovnjakov izstrelila do 7000 topniških granat na dan in se trenutno sooča s hudim pomanjkanjem.

Voditelji Evropske unije so napovedali kompenzacijski program iz sklada za mir v višini 1 milijarde evrov državam, ki Ukrajini zagotavljajo strelivo, pri čemer bodo za proizvodnjo streliva za države članice namenili dodatno milijardo evrov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek