REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Njegova gnada ve, da so svinje enakopravnejše od drugih živali: Se bo predsednik ZDA pustil stlačiti v avtobus?

Njegova gnada ve, da so svinje enakopravnejše od drugih živali: Se bo predsednik ZDA pustil stlačiti v avtobus?Voditelj t. i. svobodnega sveta morda ni modre krvi, a vendar niti pod točko razno noče končati stlačen v istem, javnem prevozu z drugimi voditelji držav, kar bi bilo videti, da so vsi enaki. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Opustite blindirano limuzino. Pustite predsedniški helikopter doma, so Washingtonu (in v druge svetovne prestolnice) sporočili iz Londona.

Število mest za pogreb kraljice Elizabete II. je omejeno in zato se bodo morali voditelji držav odreči svojih spremljevalcev, helikopterjev in državnih avtomobilov, da bi se lahko sploh udeležili slovesnosti v Westminstrski opatiji.

Vsi povabljeni šefi držav bodo imeli na voljo le po dva sedeža, tako da bosta tudi ameriški predsednik Joe Biden in njegova soproga Jill edina predstavnika ZDA na pogrebu, medtem ko so vsi nekdanji predsedniki - vključno z Donaldom Trumpom - izključeni iz dogodka.

Kot piše Daily Beast, je pricurljalo v javnost, da se Trump, ki je te dni očitno neuspešno poskušal nažicati vabilo, ne bo udeležil kraljičinega pogreba 19. septembra v Londonu.

Na svojem omrežju Resnica (Truth) je namreč v upanju, da bo omehčal angleške domačine zapisal, da je bilo njegovo srečanje z Elizabeto II. »največja čast, ki ga je doletela v življenju.«

»Bog blagoslovi kraljico, naj za vedno vlada v naših srcih in naj Bog obvarji njo in princa Philipa,« je zapisal po njeni smrti, ko je v petek zvečer objavil serijo devetih fotografij sebe s kraljico, večinoma s potovanj med njegovim mandatom.

Trump se je pogosto hvalil s svojim odnosom z britansko kraljico, češ da sta se »fantastično dobro« razumela, ko sta se srečala, ko je bil še predsednik, in da se je 15-minutno srečanje zaradi kakovosti njunih osebnih interakcij razvleklo v celo uro…

V nasprotju s tradicijo na pogreb ne bodo vabljeni nekdanji ameriški predsedniki, čast bo pripadla le sedanjim voditeljem držav in njihovim soprogam ali partnerjem, menda zaradi prostorske stiske.

A v nasprotju s tradicijo na pogreb ne bodo vabljeni nekdanji ameriški predsedniki, čast bo pripadla le sedanjim voditeljem držav in njihovim soprogam ali partnerjem, menda zaradi prostorske stiske.

V navodilih britanskega zunanjega ministrstva se namreč navaja, da »zaradi omejenega prostora med državnim pogrebom in z njim povezanih dogodkih ni mogoče sprejeti drugih družinskih članov, osebja ali spremstva šefa posamične države.«

To nič kaj gostoljubno navodilo je objavil bruseljski Politico na podlagi dokumenta, do katerega je imel dostop in je bil razdeljen veleposlaništvom kot dolgoročni načrt v primeru kraljičine smrti, pod kodnim imenom Operacija Londonski most (Operation London Bridge).

CBS News je v ponedeljek poročal, da bosta zato edina uradna predstavnika ZDA na kraljičinem pogrebu Joe in Jill Biden.

»Delegacije ne bo, ker imamo samo dva sedeža za pogreb,« je za CBS razkril visoki ameriški uradnik.

Times of London piše, da je Bela hiša ujela Buckinghamsko palačo naravnost nepripravljeno, ko je Biden povedal novinarjem, da namerava iti na pogreb in da »Avstralija in Nova Zelandija skušata z mehkimi diplomatskimi prijemi urediti prevoz pacifiških voditeljev v London«.

Skratka, uporaba helikopterjev in zasebnih limuzin - ne bo dovoljena.

Gre za to, da je London tujim državnikom in drugim veljakom posredoval vsebino protokola v katerem je izpostavljena zahteva, naj v Veliko Britanijo pripotujejo s komercialnimi leti, to pomeni z rednimi letalskimi linijami, ne pa z zasebnimi letali.

Hkrati pa jim je - da bi se izognili uporabi helikopterjev - zabičano, naj do prizorišča, torej Westminstrske opatije, pridejo s shuttle avtobusom in ne z državnimi avtomobili.

Skratka, uporaba helikopterjev in zasebnih limuzin - naj je ni bila dovoljena.

»V Londonu in na vseh uradnih prizoriščih, ki se uporabljajo za državne pogrebe in sorodne dogodke, bo vzpostavljenih več celovitih ravni varnosti,« je zapisano v uradnem dokumentu, najbrž v pomiritev visokih gostov, da bo za njihovo dobro počutje navkljub žalostnemu dogodku – dobro poskrbljeno.

Ameriški mediji pišejo, da tako natančna navodila najbrž ne izhajajo le iz skrbi za ekološko plat dogodka, temveč si Britanci z njimi skušajo olajšati logistiko in varovanje še posebej glede na cestne omejitve v glavnem mestu Združenega kraljestva.

Navkljub vsem pojasnilom, je skupni imenovalec odziva na vse našteto v visokih krogih čudenje oziroma kar zgražanje, opaža Politico.

Časnik je povzel posmehljivo sporočilo na WhatsAppu tujega veleposlanika v Londonu, ki je s kančkom cinizma vprašal: »Si predstavljaš Joeja Bidna na avtobusu?«

Časnik navaja, da domačini načrtujejo, da bodo svetovne voditelje »množično vkrcali v avtobuse na lokaciji v zahodnem Londonu« in nato skupinsko – kot da bi bili na šolski ekskurziji - prepeljali do Westminstrske opatije.

Po navedbah Daily Beasta se je ameriška vlada na vse kriplje poskušala upreti ideji o »Bidnu na avtobusu«.

Tiskovni predstavnik nove britanske premierke Liz Truss je nato za Guardian povedal, da se bodo »aramžmaji za različne voditelje - nekoliko razlikovali«.

Časnik poudarja, da so ameriški viri povedali, da je Bela hiša prejela drugačno različico dokumenta od tiste, ki je »ušla« v medije.

New York Post v opravičilo togim pravilom, ki jih narekuje britanska stran v zvezi s pogrebom kraljice, navaja, da Westminstrska opatija lahko sprejme le 2200 ljudi.

Po drugi strani je jasno, kot nas je že zdavnaj poučila slavna politična satira britanskega pisatelja Georga Orwella, da - tako kot na Živalski farmi, v realnosti vse živali niso enakopravne, saj so nekatere enakopravnejše kot druge; predvsem svinje.

Čeprav gre za pogreb kraljice, ki je predstavnica evropskega plémstva, voditelj t. i. svobodnega sveta morda ni modre krvi, a vendar niti pod točko razno noče končati stlačen v istem, javnem prevozu z drugimi voditelji držav, kar bi bilo videti, da so vsi enaki.

Ker niso: naposled je Bidnu vendarle uspelo, kot poroča Yahoo, da zase izsili izjemo od pogrebnih pravil, namenjenih vsem drugim svetovnim voditeljem.

To je po sistemu domin sprožilo podobne zahteve tudi drugih svetovnih gnad, ki bi se rade izognile avtobusu.

Med njimi so francoski predsednik Emmanuel Macron, japonski cesar Naruhito, izraelski predsednik Herzog...

Da še zdaleč niso vsi enaki niti pred pravico, pa kaže tudi posnetek nemirnih rok užaloščenega princa Andrewa, ki navkljub sramoti (ki ga je doletela z odvzemom vojaških nazivov in izločitvijo iz javnega življenja zaradi njegovih povezav z zloglasnim ameriškim milijonarjem in pedofilom Jeffreyjem Epsteinom) ni zamudil priložnosti, da med ogledovanjem šopkov rož in sporočil, ki so jih podložniki pustili pred vrati Buckinghamske palace – pošlata dekle, ki se je prišlo pokloniti spominu na njegovo mamo.

Pogreba se bo udeležila celotna razširjena britanska kraljeva družina, iz drugih evropskih kraljevih družin pa bodo prišli le kraljevi pari oziroma posamezni monarhi.

Udeležbo na pogrebu je že potrdila vrsta predsednikov držav, med njimi tudi predsednik Hrvaške Zoran Milanović.

Spomnimo, kraljica Elizabeta je umrla 8. septembra v svoji rezidenci Balmoral na Škotskem.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek