REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ni za tiste s slabim srcem: bazen, da te kap. Bi si upali plavati v njem?

Ni za tiste s slabim srcem: bazen, da te kap. Bi si upali plavati v njem?Bazen, da te kap. Vir: Hayri Atak Architectural Design Studio

Znani turški arhitekt je dizajniral hotel, ki kljubuje gravitaciji.

Hotel namreč visi z roba klifa na Norveškem, vendar to ni najstrašnejše.

Gostom je na voljo tudi bazen s steklenim dnom.

Butični hotel 604 metrov nad fjordom. Vir: Hayri Atak Architectural Design Studio

Butični hotel, ki zagotovo ni za tiste s slabim srcem, bi moral biti dobesedno vgrajen v Preikestolen, klif na zahodu Norveške, ki je postal priljubljena turistična atrakcija.

Znani turški arhitekt Hayri Atak in njegov znani arhitekturni oblikovalski studio iz Carigrada sta zasnovala gradnjo hotela s prozornim dnom, ki bo »zataknjen« tako, da bo visel s strme stene 604 metrov nad gladino morja v fjordu, spodaj.

Gre za zelo priljubljeno turistično točko, ki se dviguje nad fjordom, ki se razteza spodaj …

»Preikestolen je zame skozi dolga leta eno najbolj vznemirljivih krajev. Nekega dne mi je prijateljica poslala fotografije 'skale', ki jo je ujela med svojim potovanjem po Norveški,« je pojasnil ustanovitelj studia Hayri Atak.

»Čeprav sam še nisem bil tam, sem občutil adrenalin, kakršen te prelevi, ko si na robu. Potem sem sanjal življenje na robu in onstran njega. Preprosto sem hotel udejanjiti le-to izkušnjo življenja onstran roba in me je naravnost navdihnila ideja te izkušnje,« je dejal za revijo Dezeen.

Sanjal sem življenje na robu in onstran njega.

Skratka, namembnost hotela je poustvariti vznemirjenje pohajkovanja po pohodniških poteh okoli klifa in ujeti občutek »življenja ne le na robu, ampak tudi čez njega«.

Vhod v hotel bi bil na vrhu pečine, ki ima naravno ravno površino.

Goste bi nato pot vodila navzdol do devet razpoložljivih apartmajev in skupni bivalni prostor, ki so vsi vtisnjeni v navpično pobočje stene.

Sobe so razdeljene na tri nadstropja in se prelevijo v skupne balkone, ki se vijejo čez stranski rob stene in ponujajo nepozaben pogled na okoliške gore in sam fjord.

Hotel, ki še čaka na gradbeno dovoljenje, bo imel prečudovit in ekskluziven pogled na fjord Lysefjorden.

Načrt hotela razkriva, da bo imel veliko ploščad, ki se dviga od vrha klifa nad tremi nadstropji s sobami za goste - vse s izbočenimi balkoni.

Odbito ali grozljivo? Bazen nad breznom. Vir: Hayri Atak Architectural Design Studio

Pod temi nadstropji se bo nahajal bazen, namenjen »bolj avanturističnim obiskovalcem«, ker ima prozorno dno, narejeno v celoti iz stekla, ki bo plavalcem omogočal osupljiv pogled na naravo in občutek, da so se dobesedno »potopili« v pokrajino in vodno gladino, pol kilometra daleč pod njimi …

»Čutim, da bi občutek bil podoben plavanju v gravitacijskem okolju. Bazen je bil že v začetku zamisli en in edini konstrukcijski element projekta,« poudarja Atak.

Nato sklene: »Hotel se lahko šteje za del ali razširitev previsa. Menim, da je doživetje onkraj roba veliko bolj navdušujoče v bazenu kot na balkonu.«

Spodaj pa si lahko ogledate video posnetek norveške najbolj znane stene.

Delite članek