REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Pouk: ruski učenci se v šolah učijo, kako sestaviti - »kalašnikovko«

Pouk: ruski učenci se v šolah učijo, kako sestaviti - »kalašnikovko«Ruska učenka je v pičlih 10 sekundah razstavila in sestavila »kalašnikovko«. Vir: Screenshot YouTube

Ministrstvo za izobraževanje Rusije je objavilo metodološka priporočila za učitelje, ki se jih pri izvajanju pouka uporablja od 10. novembra, v spomin na 100. obletnico rojstva Mihaila Kalašnikova.

Priporočila zahtevajo, da se po vsej Rusiji učenci vseh starosti v šolah seznanijo z likom in delom izumitelja jurišne puške AK-47.

Predvidena so tudi tekmovanja v razstavljanju in sestavljanju avtomatske puške AK-47 oziroma AK-74 tam, kjer bosta ti dve puški dostopni in na voljo pri izvajanju pouka zgodovine in osnov varnosti, poroča portal Inforu.news.

Snovalci novega izobraževalnega načrta na ruskem šolskem ministrstvu so prepričani, da prilagojena snov spodbuja patriotska čustva in šolarjem pomaga oblikovati rusko identiteto, ter jim omogoča, da dojamejo pomembnost obrambe lastne domovine.

Učencem se kot dodatno literaturo priporočajo dela Kalašnikova in njegova moralna načela, kako bi se jim prebudilo zanimanje tako za vojsko kot poklic vojaka.

Pouk, ki zadeva spoznavanje zapuščine Mihaila Kalašnikova, vključuje branje njegovih zapisov in intervjujev, ki jih je dal ruskim medijem ter primerjavo njegovih pušk z ameriško M-16, pa tudi učenje hitrega sestavljanja in demontaže AK-47 in AK-74 …

Namen snovalcev projekta je »omogočiti učencem, da dojamejo veličino Kalašnikova kot edinstvene osebnosti in hkrati tipičnega predstavnika [ruskega] naroda, vojaka, generala, patriota in humanista«.

Kalašnikov se je v zgodovino zapisal kot snovalec lahkega orožja, pa tudi drugih pridobitev, ki so koristile predvsem vojaški industriji.

Najbolj znan izdelek izpod njegovih rok je vsekakor jurišna puška AK-47, bolj znana kot kalašnikovka, ki jo je začel razvijati ob koncu druge svetovne vojne, v uporabo pa je bila dana leta 1949.

Ak-47, poskusni vzorec iz leta 1948 in Mihail Kalašnikov. Vir: Twitter

Sicer pa sta med njegovimi bolj znanimi stvaritvami med drugim še puški AKM in AK-74.

Kalašnikovka slovi predvsem zaradi svoje preprostosti in zanesljivosti ter tudi danes ostaja del oborožitve vojsk v številnih državah po vsem svetu.

Orožje, ki ga je zasnoval Mihail Kalašnikov, je postalo simbol upora in revolucije, poročajo ruski mediji ob navajanju podatka, da kalašnikovka še danes obvladuje 15 odstotkov svetovnega trga strelnega orožja.

Kalašnikovka je že desetletja priljubljena tako med gverilskimi uporniki in drugimi vstajniki proti diktatorskim oblastem tretjega sveta kot paravojaškimi skupinami, tihotapci mamil in drugimi kriminalci.

Na svetu naj bi bilo kar okoli 100 milijonov (tovarniško certificiranih) kalašnikovk, z njimi pa naj bi ubili več ljudi kot s katerim koli drugim orožjem.

Mihail Kalašnikov pa se je, razen pušk, zapisal v zgodovino kot človek, ki je med drugim iznašel števec, ki je meril število izstreljenih nabojev iz avtomatske puške, in števec za merjenje prevoženih kilometrov za tanke.

Mihail Kalašnikov na začeku in koncu svoje delovne dobe v znani tovarni orožja v Iževsku. Vir: Twitter
Mozambik je dal kalašnikovko celo na svoj grb, zastavo in denar, tudi Zimbabve jo ima v grbu.

Vsi njegovi izumi so šli v serijsko proizvodnjo in dobili svoje mesto v strojih tistega časa. Toda Kalašnikov je dosegel svoj prvi triumf prav pri jurišni puški.

Svojo znamenito AK-47 je ustvaril z »začasnim« kalibrom 7,62x39 mm. Svojo iznajdbo je predstavil proti koncu vojne, leta 1945 na razpisu takratnega obrambnega ministrstva, ki je iskalo novo glavno orožje za sovjetsko armado.

AK je dobila svetovno slavo zaradi zanesljivosti, pa tudi zaradi preproste proizvodnje. Danes imajo na svetu kalašnikovke v 55 državah, Mozambik je dal kalašnikovko celo na svoj grb, zastavo in denar, tudi Zimbabve jo ima v grbu. Še nedavno je njena silhueta krasila tudi grb Burkine Faso.

Mozambik ima kalašnikovko celo na svoji zastavi

Kalašnikovka je sicer zelo priljubljena med pripadniki latinskoameriških narkokartelov, ki so ji dali vzdevek cuerno de chivo (»kozlov rog«, zaradi oblike roga z naboji).

Srčno se je branil pred očitki, da je sokriv za klavrno usodo tistih, ki so padli pod streli kalašnikovke.

Da Kalašnikov ni bil prav srečen zaradi svojih iznajdb in dosežkov v vojaški panogi, ki so bili uporabljeni in še danes služijo ubijanju ljudi, je razkril na sejmu ob 60. obletnici nastanka AK-47: »Če ne bi bilo druge svetovne vojne, bi najbrž ustvarjal stroje, ki bi olajšali delo kmetom. Nemci so krivi, da sem postal vojaški konstruktor

»Ni moja krivda, da se puško uporablja tam, kjer se je ne bi smelo. To je krivda politikov, ne oblikovalca. Izdelal sem jo, da bi z njo branili meje domovine,« pa je pristavil na proslavi svojega 90. rojstnega dne.

Srčno se je branil pred očitki, da je sokriv za klavrno usodo tistih, ki so padli pod streli kalašnikovke.

Kalašnikov se je poslovil pred šestimi leti, toda še danes velja za simbol ponosne vojaške zgodovine Rusije.

Zanimivo je tudi dejstvo, da kljub številnim prejetim odlikovanjem in častmi, ki jih je bil deležen v domovini, ni nikoli obogatel. Živel je precej skromno.

Zato priporočila ruskega ministrstva za izobraževanje glede pouka za srednješolce višjih letnikov predvidevajo tudi razpravo o pismu Kalašnikova patriarhu Kirillu iz leta 2012, torej le leto dni preden je umrl v starosti častitljivih 94 let.

V pismu patrirahu ruske pravoslavne cerkve je slavni inženir, po vsem svetu znani oče jurišne puške AK-47 ter narodni heroj nekdanje Sovjetske zveze Mihail Kalašnikov izrazil obžalovanje za vse smrti, ki so jo povzročili njegovi izumi.

Delite članek