REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

NASA razkrila prvo globalno geološko karto - Titana

NASA razkrila prvo globalno geološko karto - TitanaTitan, Saturnova luna

Titan je največji satelit, ki kroži okoli planeta Saturna, ameriška vesoljska agencija Nasa pa je pravkar razkrila prvi globalni zemljevid te Saturnove lune.

Zemljevid jasno prikazuje svet, ki je prepoln puščav, jezer, planot, kraterjev in drugih površin.

Titan je za znanstvenike zanimiv zlasti zato, ker gre za edino planetarno telo v našem solarnem sistemu razen Zemlje, ki ima na površini stabilno tekočino.

Geografska karta Titana
Geografska karta Titana

Bstvena razlika med Titanom in Zemljo pa je v tem, da ima namesto vode Titan na svoji površini hidrokarbonate, sestavljene iz spojin metana in etana.

Po oceni Nase je površina Titana ena od geološko najbolj raznovrstnih v našem solarnem sistemu.

Te spojine bi bile na Zemlji v obliki plinov, na Titanu pa so zaradi izjemno nizkih temperatur – le tekočine.

Znanstvenica Rosaly Lopes trdi, da je na metanu utemeljen hidrološki cikel na Titanu oblikoval zelo zanimivo in kompleksno geološko strukturo planeta.

Po oceni Nase je površina Titana ena od geološko najbolj raznovrstnih v našem solarnem sistemu.

Znanstveniki so pri oblikovanju svojega prvega geološkega zemljevida uporabili podatke iz misije Cassini, ki je Titan opazovala med letoma 2003 in 2017.

Titan, planet in površina
Titan, planet in površina

V tem času je sonda Titan, ki je velik kot planet Merkur preletela 120-krat.

Radar sonde se je uspešno prebil skozi atmosfero Titana, ki je sestavljena iz dušika in metana in razkril geološko sestavo Titanove površine, ki jo hidrokarbonati oblikujejo na zelo podoben način, kot to počne voda na planetu Zemlja.

Bilo bi zanimivo, če bi se lahko okopali v Titanovih rekah in jezerih, težava je le, da je temperatura na Titanu okoli -180 stopinj Celzija.

Bilo bi zanimivo, če bi se lahko okopali v Titanovih rekah in jezerih.

Edina težava je – poleg atmosfere, v kateri ni kisika – temperatura, ki znaša v povprečju okoli -180 stopinj Celzija. Tudi sonda Huygens, ki je prva pristala prav na površini planeta, na njem ni vzdržala več kot nekaj ur.

Je pa medtem poslala prve slike s Titana, oddaljenega milijardo kilometrov, ki kažejo na skale iz zmrznjene vode, ki molijo iz rek in jezer iz hidrokarbonatov.

Delite članek