REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Narava vrača udarec: Ubijalske orke »orkestrirano napadajo ladje«

Narava vrača udarec: Ubijalske orke »orkestrirano napadajo ladje«Orke orkestrirano nad - ladje. Vir: Twitter

V zadnjem času se, kot poročajo ribiči in mornarji, dogaja nekaj nenavadnega.

Izpred obal Portugalske in Španije, od Gibraltarja pa do Rokavskega preliva, mornarji in kapitani ladij poročajo o velikanskih orkah, ki se – načrtno zaletavajo v ladje.

Orka Vir: Canadian Press
Orka. Vir: Twitter

Znanstveniki so nad takšnim ravnanjem sicer mirnih živali presenečeni.

V zadnjih dveh mesecih so se ti incidenti še posebej razširili, pomorščaki pa so v več primerih pošiljali klice za pomoč.

V zadnjih dveh mesecih so se ti incidenti še posebej razširili, pomorščaki pa so v več primerih pošiljali klice za pomoč.

Dve ladji sta izgubili krmili, najmanj eden član posadke je utrpel poškodbe zaradi udarcev ob zaletavanju ork v ladje, več ladij pa je utrpelo hujše posledice, vključno z odpovedanimi motorji.

Zadnji incident se je zgodil, kot poroča Guardian, v petek ob severni obali Španije.

Več kot 10-metrska jahta podjetja Halcyon je bila namenjena v Veliko Britanijo, ko se je vanjo orka zaletela najmanj 15-krat.

Orka kroži okooli ladje
Priprave na napad: Orka kroži okoli ladje. Vir: Twitter

Kot je povedal direktor podjetja Pete Green je ladja izgubila krmilo, tako da so jo morali odvleči v najbližje pristanišče.

Ob istem času so pomorščaki poročali o skupini ork 120 kilometrov južneje, blizu mesta Vigo.

Tu je prišlo do najmanj dveh »trkov.«

Kot je povedal direktor podjetja Pete Green je ladja izgubila krmilo, tako da so jo morali odvleči v najbližje pristanišče.

Tridesetega avgusta je ladja, ki je plula pod francosko zastavo javila obalni staži, da se nahaja »pod napadom« ubijalskih ork.

Istega dne popoldan je španska jahta Mirfak izgubila del svojega krmila, potem ko so se orke zaletele v krmi ladje.

To kaže primer pomorščakinje Victorie Morris, ki je s 15-metrsko ladjo plula blizu rta Cape Trafalgar, ko jo je obkrožilo devet ork.

Škoda zaradi napadov ork
Nevarno: Škoda zaradi napadov ork. Vir: Twitter

Živali so se zaletavale v ladjo eno uro, ob tem so ladjo obrnile za 180 stopinj, polomile krmilo in  onesposobile motor, medtem pa so med seboj komunicirale z žvižgi.

Kapitanka je dejala, da se je vse zdelo »popolnoma orkestrirano.«

Vse skupaj se zdi, kakor da je iz kakšnega akcijskega filma ali grozljivke, pa vendar je res.

Tudi Nicka Gilesa, ki je bil na poti z motornim čolnom, je presenetil strašen pok, ki je čoln obrnil za 180 stopinj, kakor da bi ga udarilo »veliko kladivo« medtem ko se mu je krmilo vrtelo »z neverjetno silo«.

Živali so se zaletavale v ladjo eno uro, ladjo obrnile za 180 stopinj, polomile krmilo in  onesposobile motor, medtem pa so med seboj komunicirale z žvižgi. Kapitanka je dejala, da se je vse zdelo 'popolnoma orkestrirano.'

Nekaj časa so ga orke potiskale naokoli in nato odplavale naprej.

Orke so izjemno inteligentni morski sesalci iz iste družine, v katero spadajo tudi delfini.

Raziskovalci, ki opazujejo orke blizu Gibraltarja trdijo, da je običajno, da spremljajo ladje in da se celo dotikajo krmil, vendar ne s silo, zato je opisano obnašanje »skrajno nenavadno« in »zaskrbljujoče«, orke pa se tako obnašajo le tedaj, ko se čutijo ogrožene.

Delite članek