REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Najpametnejše mesto na svetu je Dunaj

Najpametnejše mesto na svetu je DunajMesto Dunaj | vir: WienTourismus / Peter Rigaud

Najnovejša mednarodna raziskava Smart City Index je Dunaj že drugič zaporedoma razglasila za pametno mesto številka 1 na svetu. V raziskavo je bilo vključenih 153 mest, ki so jih ocenjevali glede pametnih rešitev za izzive, kot so na primer rast prebivalstva, promet, varstvo podnebja in digitalizacija.   

»Avstrijska prestolnica je prepričala s svojo celovito strategijo in pametnimi rešitvami glede mobilnosti, okolja, izobraževanja, zdravja in uprave, pa tudi zaradi stalnega preverjanja napredka posameznih projektov,« je neodvisno svetovalno podjetje Roland Berger zapisalo v obrazložitvi svoje študije.

Za starostnike so razvili sistem WAALTeR, ki jim pomaga organizirati prosti čas in vzdrževati stike z vrstniki

153 svetovnih mest, ki so bila vključena v raziskavo, so ocenjevali na podlagi 12 kriterijev, od dostopnosti stanovanj in infrastrukture do gospodarstva, izobraževanja in zdravstvenega sistema.

Dunaj je zbral 74 od 100 možnih točk in se tako uvrstil pred London in kanadsko mesto St. Albert.

Mesto Dunaj
vir: Wiener Linien/Zinner

Dunajski župan Michael Ludwig je poudaril, da kljub številnim laskavim naslovom ne bodo zaspali na lovorikah: »Ni samoumevno, da je Dunaj v samem vrhu in da se v mestu tako dobro živi. Razvijati moramo mesto prihodnosti, ki temelji na znanju. Dunaj ne sme postati mesto dveh hitrosti, kjer bi od digitalizacije imela korist zgolj elita.«

Za primer, kjer digitalizacija koristi vsem meščanom, je župan navedel aplikacijo Sag's Wien (Povej Dunaju), preko katere lahko meščani svoje pritožbe ali prošnje naslovijo direktno na upravo. Potem ko pristojni prijavljeno težavo odpravijo, aplikacija o tem obvesti uporabnika.

Ni samoumevno, da je Dunaj v samem vrhu in da se v mestu tako dobro živi

Z aplikacijo mein.wien (Moj Dunaj) pa si lahko meščani prihranijo pot na urade in čakanje v vrstah ter na primer dovolilnico za parkiranje ali za dovoljenje za postavitev gostinskega vrta pridobijo kar preko spleta. 

Dunaj želi s pomočjo digitalizacije olajšati življenje vsem generacijam.

V treh letih nameravajo vse mestne šole opremiti z brezžičnim internetom, po mestu pa vzpostavljajo mobilno omrežje pete generacije 5G.

Za starostnike so razvili sistem WAALTeR, ki jim pomaga organizirati prosti čas in vzdrževati stike z vrstniki, daje odgovore na zdravstvena vprašanja, osebnemu zdravniku samodejno pošilja podatke o ravni sladkorja v krvi in krvnem tlaku ter s sistemom prepoznavanja padcev in avtomatskega klica na urgentno številko skrbi za njihovo varnost.
 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek