REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Nagrada Slovenskega knjižnega sejma za prvenec letos Metki Lampret

Slovenski knjižni sejem (SKS) bo letos potekal od 23. do 27. novembra. Na sejmu vsako leto podelijo vrsto nagrad, z Društva slovenskih pisateljev pa so že sporočili, da nagrado knjižnega sejma za najboljši literarni prvenec 2016 prejme Metka Lampret za zbirko zgodb Kam bi dala takle dan. Avtorici bodo nagrado podelili prihodnji četrtek.

Metka Lampret skozi psihološko spretno zastavljenega pripovedovalca v zbirki Kam bi dala takle dan (Cankarjeva založba) pred bralca postavlja 21 kratkih zgodb, "ki so tekoče, slogovno in jezikovno izčiščene ter uravnotežene, predvsem pa motivno in tematsko družbeno aktualne", piše v utemeljitvi nagrade.

V zgodbah Metke Lampret povečini nastopajo posamezniki, ki so slabše prilagojeni kolektivu ali v socialnem smislu nekoliko "drugačni". Ti liki razpirajo spekter različnih čustvenih položajev, ki se prenesejo tudi na bralca: "Ta je tako priča grenkobnim niansam na eni strani in humornim razpletom na drugi."

V utemeljitvi piše, da bodo v delu "svoje bralno zatočišče našli tako zahtevni pokuševalci literature kot tudi tisti, ki stremijo zgolj k zabavnemu branju oz. tudi sami kdaj pa kdaj ne vedo, kam bi se dali na takle dan".

Nagrajeni prvenec Metke Lampret je izbrala žirija v sestavi David Bedrač (predsednik), Cvetka Bevc in Petra Koršič. Žirija je letos za nagrado nominirala še prvence Jedrt Lapuh Maležič (Težkomentalci; LUD Literatura), Monike Žagar (Dva brata, trije svetovi; Mladinska knjiga), Ane Svetel (Lepo in prav; LUD Literatura) ter Kazimirja Kolarja (Glas noči; Založba Litera).

V sklopu slovenskega knjižnega sejma sicer vsako leto podelijo številne nagrade. Ob nagradi za najboljši prvenec bodo prihodnji četrtek podelili še nagrado Radojke Vrančič, ki jo letos prejmeta Tanja Petrič za prevod izbranih pesmi avstrijske pesnice Friederike Mayröcker, izdanim z naslovom Smrt zaradi muz, in Diana Pungeršič za prevod romana slovaške pisateljice Daniele Kapitanove Samko Tale: Knjiga o britofu.

V času sejma bodo med drugim podelili tudi Schwentnerjevo nagrado in priznanje, veliko nagrado SKS - knjiga leta 2016, nagradi za najlepšo slovensko knjigo ter najboljšo poslovno knjigo in nagrado Mira ter podelili priznanja zlata hruška.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek