REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Na knjižnem sejmu v Frankfurtu v središču še vedno tradicionalna knjiga

Na knjižnem sejmu v Frankfurtu v središču še vedno tradicionalna knjiga

V Frankfurtu bodo 18. oktobra odprli 68. knjižni sejem. Pogled letošnjega sejma bo usmerjen k ogroženemu "projektu Evropa", glavni poudarek še vedno ostaja na tradicionalni knjigi. V središču največjega knjižnega sejma na svetu bosta tokrat nizozemska in flamska literatura. Za slovensko predstavitev bo poskrbela Javna agencija za knjigo (JAK).

Pogled letošnjega sejma bo usmerjen k ogroženemu "projektu Evropa"

Pogled letošnjega sejma bo po pisanju nemške tiskovne agencije dpa usmerjen k ogroženemu "projektu Evropa", še posebej bo v ospredju v Turčiji, na Poljskem in na Madžarskem ogrožena svoboda govora. Na sejmu tako med drugim pričakujejo v Londonu živečo turško avtorico Elif Shafak in alžirskega avtorja Boualema Sansala, ki je leta 2011 prejel mirovno nagrado nemških knjigotržcev.

Arabščino pa bo na sejmu letos slišati le redko, saj se ga ne bodo udeležili Bahrajn, Kuvajt in Savdska Arabija, za kar vodstvo sejma krivi trenutno politično situacijo.

V središču letošnjega sejma nizozemska in flamska literatura

V središču letošnjega sejma bosta nizozemska in flamska literatura. Predstavljali se bosta pod sloganom To je, kar si delimo. Nizozemci in Flamci imajo po pisanju dpa veliko skupnega: zanimajo jih zgodbe, radi berejo, mediji imajo radi nove avtorje, literati sodelujejo v številnih aktualnih debatah. Imajo pa tudi skupni knjižni trg - založbe, bralce, nagrade in knjižni teden v marcu, ki je pravi praznik bralcev in avtorjev. Poleg tega je Nemčija za obe zelo pomemben knjižni trg.

Že pred začetkom sejma je bilo v nemščino iz nizozemščine in flamščine prevedenih okoli 250 del, kar je dvakrat več, kot so jih iz omenjenih jezikov v nemščino letno prevedli v minulih letih. Na sejmu pa pričakujejo avtorje, kot so Leon de Winter, Cees Nooteboom, Connie Palmen in Margriet de Moor.

Organizatorji so sicer tokrat nizozemsko in flamsko literaturo v središče postavili že drugič v zgodovini sejma. Prvič se je to zgodilo leta 1993.

Vidnejši gostje letošnjega sejma

Med vidnejšimi gosti, ki se bodo udeležili letošnjega sejma, so poleg že omenjenih tudi nemška pisateljica Antje Ravic Strubel, pisateljica in prevajalka Teresia Mora, hrvaška dramatičarka Ivana Sajko, bolgarsko-nemški pisatelj in prevajalec Ilija Trojanow, pisca kriminalk Donna Leon in Martin Walker, pa tudi britanski zgodovinar Ian Kershaw, avtor knjige To Hell and Back: Europe, 1914-1949. Tudi sicer bodo po pisanju dpa britanske založbe na letošnjem sejmu močno zastopane, kar organizatorji pripisujejo premikom na angloameriškem knjižnem trgu. ZDA bodo, kot običajno, predstavljale drugo najmočnejšo založniško silo za Nemčijo.

Slovenija na letošnjem knjižnem sejmu v Frankfurtu

Za slovensko predstavitev na sejmu bo poskrbela JAK. Vabila za predstavitev na nacionalni stojnici so poslali več kot 30 založbam. Na njej bodo predstavili najnovejšo produkcijo po izboru založnikov in prevode slovenskih knjig v tuje jezike. Poleg tega bo slovenska nacionalna stojnica že sedmo leto gostila mrežo Traduki, ki bo predstavila najnovejše knjige, izdane s finančno in strokovno pomočjo mreže, piše na spletni strani JAK.

Prizadevanja Slovenije za naziv častne gostje frankfurtskega knjižnega

Slovenija si prizadeva, da bi bila leta 2021 častna gostja na knjižnem sejmu v Frankfurtu. Vlada je za izvedbo projekta pooblastila JAK, ki je s pripravljalnimi aktivnostmi začela lani, v letu 2017 pa načrtuje tudi znatno povečanje slovenske stojnice v Frankfurtu in njeno osveženo podobo.

Na lanskem sejmu je delegacija JAK direktorju sejma Jürgenu Boosu tudi uradno predala vsebinski elaborat slovenske kandidature za nastop v vlogi častne gostje sejma. Nanj je dobila pozitiven odziv sejemskega vodstva, ki bo Slovenijo v začetku leta 2017 tudi obiskalo.

V prihodnjih letih bodo častne gostje sejma Francija (2017), Gruzija (2018), Norveška (2019) in Kanada (2020).

Frankfurtski knjižni sejem v številkah

Na sejmu se bo letos predstavilo 7000 razstavljavcev iz več kot 100 držav. Sejem bo ponudil približno 4000 dogodkov, na njem bo sodelovalo okoli 600 avtorjev. Za strokovno javnost bo sejem odprt od 19. do 21. oktobra, za najširšo javnost pa 23. in 24. oktobra. Organizatorji v petih dneh pričakujejo 300.000 obiskovalcev.

Na letošnjem sejmu bosta mesto našla tudi umetnost in oblikovanje

V sklopu knjižnega sejma bosta letos prvič potekala tudi petdnevni sejem in enodnevna konferenca The Arts+. Osredotočila se bosta na nove priložnosti v kreativnih in kulturnih industrijah. O vplivih četrte industrijske revolucije bo beseda tekla na okroglih mizah in delavnicah.

Organizatorji med sodelujočimi na spletni strani med drugim izpostavljajo ameriškega novinarja in avtorja uspešnice What would Google Do? Jeffa Jarvisa in britanskega umetnika Davida Hockneyja. Slednji bo v Frankfurtu predstavil svojo knjigo Sumo. Knjiga velikega formata, ki je izšla v omejeni nakladi, vsak izvod pa je ročno signiran, po pisanju dpa stane 2500 evrov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek