REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Na Dunaju gradijo najvišjo leseno stolpnico na svetu

V novo nastajajoči dunajski soseski Seestadt Aspern so začeli z gradnjo 24-nadstropne stolpnice iz lesa, ki bo s 84 metri višine najvišja lesena stolpnica na svetu. Stroški gradnje znašajo 65 milijonov evrov, končana pa naj bi bila jeseni 2018. Z uporabo lesa bodo po napovedih arhitektov prihranili 2800 ton izpustov ogljikovega dioksida.

Največji izzivi pri gradnji tako visoke lesene stavbe so predvsem statika, požarna zaščita in višji stroški od običajne betonske gradnje, je v sporočilu zapisalo v EuroCom PR, predstavništvo Dunaja v Ljubljani.

V stolpnici, katere investitor je skupina Kerbler, bodo pisarne, hotel, restavracija in wellness.

Čeprav bo lesena gradnja za deset odstotkov dražja od običajne betonske, je lesena po navedbah predstavništva mnogo bolj okolju prijazna. Kar tri četrtine celotne stavbe so narejene iz lesa, izjema sta betonska konstrukcija na sredini in dvigalo.

Na ta način bodo po napovedih arhitektov prihranili 2800 ton izpustov ogljikovega dioksida v primerjavi s stolpnico iz betona, kar je toliko, kot če bi naslednjih 1300 let vsak dan z avtomobilom prevozili 40 kilometrov. V primerjavi z lesom, ki med rastjo drevesa iz zraka absorbira ogljikov dioksid, proizvodnja betona namreč povzroča visoke ravni izpustov ogljikovega dioksida.

Dunajska soseska Seestadt Aspern je eno največjih mestnih razvojnih območij v Evropi. Do leta 2028 naj bi v njej živelo in delalo 20.000 ljudi. Soseska, ki se razteza na 240 hektarjih površine, je zasnovana v skladu z visokimi ekološkimi standardi, so še sporočili iz predstavništva.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek