REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Muke britanske mornarice: Razgradili bodo mogočni vojaški ladji zaradi pomanjkanja mornarjev

Muke britanske mornarice: Razgradili bodo mogočni vojaški ladji zaradi pomanjkanja mornarjevNorost: »HMS Westminster«, ki je nastopila tudi v filmu o Jamesu Bondu »Tomorrow Never Dies« je na spletni strani britanske mornarice opisana kot »pred kratkim vrnjena v službo po eni najdaljših, najobsežnejših in zapletenih prenov od njenega nastanka« po prenovi leta 2017, saj je bila deležna dodatnih 100 milijonov funtov vredne prenove. Kmalu bo razrezana, njena posadka pa prerazporejena na delo v novo floto fregat. Vir: Posnetek zaslona, X

Britanska mornarica ima tako malo mornarjev, da mora umakniti iz uporabe in sestave mornarice dve mogočni vojni ladji, da bi zapolnila svoj novi razred fregat, piše britanski Telegraph.

Nedavno popolnoma prenovljeni ladji HMS Westminster, za katero so bila namenjena precejšnja davkoplačevalska sredstva, in HMS Argyll bosta letos razgrajeni, njuni posadki pa preusmerjeni na delo v novo floto fregat tipa 26, ki sploh še ni operativna.

Te spremembe so posledica hude krize naborništva, s katero se sooča britanska vojska - vedno več mornarjev, vojakov in pilotov zapušča njene vrste, medtem pa ni niti približno dovolj nabornikov, ki vstopijo v vojaško službo.

Podatki britanskega ministrstva za obrambo so v zadnjih 12 mesecih pokazali, da je mornarica, ki šteje 29.000 mornarjev, najslabše sestavljena, kar se tiče žive sile v oboroženih silah Otoka.

Admiral lord Alan West, nekdanji vodja britanske mornarice, se ne strinja z odločitvijo o upokojitvi dveh mogočnih bojnih ladij v času, ko nova flota še ni pripravljena - prva ladja nove fregate, HMS Glasgow, ki bo vključevala osem najnaprednejših bojnih ladij za lov na podmornice, bo v funkciji šele leta 2028.

Po besedah nekdanjega vodje britanske mornarice ​​»britanske vojaške ladje padajo kot muhe«.

Nova-stara pot za zahodne ladje: Znova okoli Afrike. Vir: Posnezek zaslona

»Izgubljamo aktivne ladje, kar v mirnodobskih razmerah ni preveč problematično. Glede na število plovil, s katerimi razpolagamo, bomo v zelo slabem položaju, če se bomo vpletli v kakršno koli akcijo. Če bi vlada vzela resno vprašanje števila fregat v zadnjih 10 letih, bi jih bilo zdaj dovolj za zaščito trgovine v Rdečem morju,« je dejal admiral West namigujoč na napade jemenskih Hutijev oziroma spremembo ladijskih poti od začetka spopada med Izraelom in Hamasom.

Obrambni minister vlade v senci John Healey je vlado Rishija Sunaka obtožil, da se ni spopadla s težavami na ministrstvu za obrambo.

»To, da bo mornarica Kraljestva zaradi pomanjkanja mornarjev prisiljena razstaviti ladje, katerih obnova je stala na milijone funtov, je dokaz, da se ministrom ni uspelo spoprijeti z velikimi težavami v obrambi. Slabo upravljanje na ministrstvu za obrambo je zapravilo najmanj 15 milijard funtov javnega denarja od leta 2010, zadovoljstvo Britancev z življenjskim standardom pa je padlo na novo dno,« je za Telegraph poudaril Healey.

»HMS Westminster«, ki je nastopila v filmu o Jamesu Bondu, »Tomorrow Never Dies«, je na spletni strani mornarice opisana kot »pred kratkim vrnjena v službo po eni najdaljših, najobsežnejših in zapletenih prenov od njenega nastanka«, torej po prenovi iz leta 2017 in je bila deležna dodatnih 100 milijonov funtov vrednih popravil in nadgradenj opreme.

Približno v istem času je bila tudi »HMS Argyll«, fregata tipa 23 z najdaljšim stažem v britanski mornarici, prenovljena za več milijonov funtov, da bi se vrnila na frontno črto.

Pričakuje se, da bosta »HMS Westminster« in »HMS Argyle« po umiku iz uporabe razrezani ali pa morda prodani kakšni od zaveznic iz Nata, poudarja londonski Telegraph.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek