REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

McDonald's se je umaknil iz BiH, ker je direktor kupil Bentleyja na račun podjetja

McDonald's se je umaknil iz BiH, ker je direktor kupil Bentleyja na račun podjetjaAmeriški hamburgerji so v Sarajevu že od odprtja prve poslovalnice v BiH, takrat celo ob prisotnosti visokih voditeljev države, izgubljali bitko z uveljavljenimi domačimi dobrotami. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Zadnji hamburger znanega ameriškega podjetja je bil postrežen v Sarajevu 30. decembra lani. Po 11 letih je McDonald's pobral šila in kopita iz Bosne in Hercegovine. Po navedbah sedeža družbe v ZDA, si želijo preprečiti nadaljnje škodovanje podobi znamke.

Veriga restavracij s hitro prehrano McDonald's je opolnoči na 31. december 2022 prenehala z delom v Bosni in Hercegovini, saj je družba zaradi vrste škandalov odvzela dovoljenje za delovanje tamkajšnje franšize.

»Ja, res je. McDonald's je zaradi vrste težav zaprt od sobote. Portali so posredovali pravilne podatke,« je za Hino potrdil donedavni uslužbenec tamkajšnje franšize McDonald's, poroča Radio Sarajevo.

»Gneča pred McDonald'som v glavnem mestu BiH, kot je bila tista 30. decembra 2022, ni bila zabeležena vse od leta 2012, ko je bila odprta prva restavracija ameriške verige hitre prehrane, znane po hamburgerjih in krompirčku. Ta dan je bilo veliko zanimanje za hamburgerje, saj je McDonald's zadnji velikan hitre prehrane, ki jo je mogoče dobiti v Bosni in Hercegovini. Kar se je dolgo napovedovalo, je v nekaj dneh postalo resničnost: Američani so zaprli svoja vrata v BiH in zapustili trg,« poroča časnik Kleine Zeitung.

Časnik piše, da so hamburgerji v Sarajevu že od odprtja prve poslovalnice v BiH, takrat celo ob prisotnosti visokih voditeljev države, izgubljali bitko z uveljavljenimi domačimi dobrotami.

Nacionalne jedi, pleskavico in čevapčiče v lepinji s čebulo in ajvarjem, bi Bosanec le redkokdaj zamenjal za hamburger, pomfrit in kečap, poudarja avstrijski časnik.

Pleskavico in čevapčiče v lepinji s čebulo, bi prebivalci BiH le redkokdaj zamenjali za hamburger, ocvrt krompirček in kečap, ugotavlja avstrijski časnik. Vir: Zajem zaslona, Twitter

Razen tega si ob povprečnem mesečnem dohodku slabih 530 evrov večina prebivalcev BiH to težko privošči.

Toda hamburgerje niso iz BiH odgnali samo pleskavice in čevapčiči, ampak dolgovi in ​​razkošno življenje na račun McDonald'sa.

V besedilu, ki ga je objavil Kleine Zeitung, je navedeno, da je direktor bosanske podružnice McDonald'sa Haris Ihtijarević vzbudil pozornost s svojo ekstravaganco in številnimi nedoslednostmi v vodenju. »Nakopičili so se veliki dolgovi. Obveznosti naj bi znašale 1,2 milijona konvertibilnih mark. Poleg tega je franšizojemalec izgubil spor z Raiffeisenbanko glede najema poslovnega prostora na Titovi ulici v Sarajevu.«

Težave so se stopnjevale, ko je kantonsko sodišče v Sarajevu v začetku decembra odredilo vračilo prostora, v katerem je bila restavracija McDonald'sa, banki Raiffeisen zaradi zaostalih najemnin.

Lokalni mediji so navajali, da gre za pol milijona evrov dolga, ki ga je pridelal razvpiti lokalni tajkun, sicer vidni član vladajoče bošnjaške stranke SDA.

»Kaplja čez rob na ameriškem sedežu podjetja je bil najbrž službeni avtomobil generalnega direktorja. Ihtijarević si je kot službeno vozilo omislil in tudi privoščil nič manj kot Bentleyja. Najel naj bi angleški luksuzni avto na račun McDonald'sa,« piše Kleine Zeitung.

Časnik poudarja, da so franšizo preklicali, saj želijo na ameriškem sedežu podjetja preprečiti nadaljnje škodovanje podobi svetovno znane znamke.

152 zaposlenih je 30. decembra izvedelo, da jim naslednji dan ni več treba priti na delo.

Po navedbah McDonald'sa trenutno ni načrtov, da bi komurkoli podelili novo licenco v Bosni in Hercegovini.

Končno – to je sicer majhen, a pomemben poraz globalizacije nad nacionalnim kulturnim bogastvom: Bosna zdaj spet pripada izključno pleskavicam, ražnjičem in predvsem čevapčičem, s kančkom ironije sklene zgodbo Kleine Zeitung.

V lokalnem okolju ni skrivnost, da so bili »čevapi« vedno daleč pred McDonald'som.

Z odhodom McDonald'sa iz BiH se ukvarja tudi nemški MDR AKTUELL.

Novinarka Ulrike Schult piše, da posli McDonald’sa v Sarajevu nikoli niso šli najbolje.

Ne le zato, ker se je hitra hrana iz ZDA v Bosni srečala s priljubljenimi domačimi specialitetami z žara.

Hitra hrana iz ZDA je v Bosni trčila o priljubljene domače specialitete z žara. Vir: Zajem zaslona, Twitter

»Medtem ko je v Srbiji 32 podružnic, na Hrvaškem pa 39, so restavracije McDonald'sa v bosanskih mestih Banjaluka in Tuzla lahko preživele le kratek čas,« našteva nemški MDR.

Lokalni komentatorji dejstvo, da je najbolj znana ameriška veriga hitre hrane izgubila boj z lokalnimi dobrotami v Bosni pojasnjujejo s tem, da si ljudje preprosto ne morejo privoščiti hitre hrane. Ob trenutnih podražitvah povprečni neto dohodek okoli 530 evrov ne zadošča niti za pokritje povprečnih življenjskih stroškov štiričlanske družine.

Novembra 2022 so za del države, kjer leži Sarajevo, življenjski stroški za štiričlansko družino znašali več kot 1500 evrov.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek