REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Ljudje, našli smo ga! Dajmo ga za predsednika!« Kako je Globusar v hipu postal najbolj priljubljen človek v regiji

»Ljudje, našli smo ga! Dajmo ga za predsednika!« Kako je Globusar v hipu postal najbolj priljubljen človek v regijiKako je videti Zemlja? Vir: Twitter
»Človeška neumnost je postala tako nevzdržna, da sem iz obupa mislil predlagati za nepismene idiote klofutanje kot disciplinski ukrep, toda ti si to opravil gosposko. Spoštovanje!«

»Torej jokam ... Tečejo mi solze ... Ni dvoma, lik je legenda. Mustafa za naslednjega predsedniškega kandidata«, »E, vsaka čast človeku, zasluži si medaljo«, »Stari, ti si moj junak, super zvezda trolanja. Človeška neumnost je postala tako nevzdržna, da sem iz obupa mislil predlagati za nepismene idiote klofutanje kot disciplinski ukrep, toda ti si to opravil gosposko. Spoštovanje!«

To so le nekateri med več sto komentarji, ki so v nekaj urah romali na Facebook račun Mustafe Muse Sejdinovića, preden je s strani tega družbenega omrežja prejel obvestilo, da ima petdnevno prepoved novih objav.

Menda zaradi neke fotografije, toda prepoved je prišla – kako priročno! – ravno na dan, ko je Musi uspel veliki met in je z domiselno zvijačo ter na zelo eleganten način zrušil eno najbolj debilnih Facebook skupin v tem delu Evrope pomenljivega naziva: »Ravna Zemlja«. Flat Earth, torej.

Wow, okay :D Imam ban na fejsbuku još 5 dana, ne mogu komentirat ništa pa sam morao napravit novi profil. Hvala svima što ste podijelili ovu zajebanciju, niste normalni majke mi.

Objavil/a Musa Sejdinović II dne Petek, 18. december 2020

»Na Facebooku imam prepoved še 5 dni, ničesar ne morem komentirati, zato sem moral ustvariti nov profil,« je zapisal na svojem novem računu Musa Sejdinović II. Nakar je Milena Sović jezno odvrnila: »A ja, ko pa prijavim pedofile, norce, žalitve, grožnje, to ne krši pravil Facebooka. A 'globusari' so pa problem, to se strogo kaznuje« ...

Toda kaj je tako spektakularnega storil lik, ki ga mnogi zdaj želejo celo za – predsednika!? Države, kakopak.

Odgovor na to vprašanje je poiskal portal Buka (Hrup) in sklenil, da ni dvoma, da so »svetu nujno potrebni ljudje kot je Mustafa Musa Sejdinović.«

Na prvo žogo se sicer lahko vprašamo »kdo je to?«, če pa razširimo stavek in zapišemo »svetu so nujno potrebni ljudje kot je Mustafa Musa Sejdinović, kako bi nam razvedrili konec tega že tako mračnega leta 2020 in v isti sapi tistim, ki so prepričani, da je Zemlja ravna plošča razblinili sanje«, boste najbrž že vedeli, za koga gre.

Izvirni prispevek Mustafe v boju proti epidemiji neumnosti, ki se je v zadnjem letu razpasla.

Redki so tisti, ki uporabljajo svetovni splet in te dni niso »vreščali od smeha«, ko so izvedeli za izvirni prispevek Mustafe v boju proti epidemiji neumnosti, ki se je v zadnjem letu razpasla na tem prostoru.

Težko jih je vse našteti – antivakserji (tisti, ki nasprotujejo cepljenju), pa zagovorniki odbitih teorij zarot, borci proti »čipiranju ljudi« … In, seveda – bojevita skupina verujočih, da je Zemlja ravna plošča.

Zemlja kot je vidijo »ravnozemljani«. Vir: Twitter

Toda Mustafa je z odlično odigrano potezo nazorno pokazal, da so vsi našteti še kako ranljivi, ker še vedno velja stara ljudska modrost »Kdor čaka - dočaka!«

Dragi moji i drage moje, znam da nam je ova prokleta 2020-ta bila jako teška, ali zato imate mene, da vam popravim...

Objavil/a Mustafa Musa Sejdinović dne Sreda, 16. december 2020
»Ravnozemljani« so neusmiljeni in bi takoj, ko bi jim nekdo omenil »globus« ter jim poskusil dopovedati, da so v hudi zmoti, »heretika« vrgli iz skupine!

Sejdinović je namreč v vsakem oziru duhamornem letu 2020 po naključju naletel na Facebook skupino Ravna Zemlja.

Presunjen nad dejstvom, da zares sploh obstaja nekaj takega, se jim je pred nekaj meseci pridružil z namenom, da jim ob prvi priložnosti zagode in se ob tem tudi zabavi.

Toda »ravnozemljani« so neusmiljeni in bi takoj, ko bi jim nekdo omenil »globus« ter jim poskusil dopovedati, da so v hudi zmoti, »heretika« vrgli iz skupine! Zato je moral biti Sejdinović sila potrpežljiv. Da bi dočakal svoj trenutek.

Niti sanjalo se mu ni, da se mu bo kmalu ukazala priložnost in da se bo zaseda pokazala za popolno.

Tako so mu po več mesecih, ko je hiberniral v skupini, prejšnji torek podelili »privilegij«, da postane skrbnik njene spletne strani na Facebooku.

»Ne morem vam opisati, kako sem se smejal, ko so mi dovolili biti skrbnik,« začne skozi krohot odbito zgodbo mladenič, ki živi in dela v Tuzli, v Bosni in Hercegovini.

»Ne morem vam opisati, kako sem se smejal, ko so mi dovolili biti skrbnik.«

»Ideja, da jim spremenim ime njihove skupine se mi je porodila po naključju. Takoj, ko so me sprejeli in se mi je uspelo vtihotapiti v njihovo skupino, sem vedel, da se želim z njimi pošaliti, vendar nisem še imel načrta, kakšna šala bi bila najbolj primerna. V podzavesti sem upal, da jih bom morda čudežno prepričal, naj mi zaupajo položaj skrbnika portala, a se to seveda ni uresničilo. Vse do torka zvečer, ko so kot strela z jasnega vprašali, ali bi kdo rad prevzel vlogo skrbnikaskozi smeh opisuje Sejdinović potek prave male revolucije, ki mu je uspela dobesedno čez noč.

Potegavščina Mustafe je nasmejala mnoge tudi v Sloveniji. Vir: Twitter

»Prijavil sem se in isto sekundo so mi dovolili biti skrbnik. Ostalo je zgodovina,« se reži vidno dobre volje Mustafa.

Skratka, v roke mu je padla pravica upravljati s FB skupino Ravna zemlja, ki ji je nemudoma spremenil ime v »Zemlja je okrogla« in s tem ušpičil najbolj smešen prepir v regiji.

Zgodovinski izpis skupine Ravna Zemlja, ki se zdaj imenuje Okrogla Zemlja. Vir: Twitter

Ko je namreč »ravnozemljanom« spremenil ime skupine v »Zemlja je okrogla« in jim s tem v zvezi pustil sporočilo, je svetovni splet zasul plaz komentarjev.

Sejdinović priznava, da takšne reakcije ni pričakoval.

Besni odzivi privržencev ravne plošče. Vir: Twitter

»Iskreno, mislil sem, da bo vse to opazilo in morda komentiralo kakih deset ljudi, ki so nenehno na mojem Facebook računu. Da bo morda prišlo do nekega odziva, da se bom malo pošalil s folkom in se iz njih malo ponorčeval, vendar take reakcije nikoli ne bi pričakoval. Nikoli!« poudarja Sejdinović.

Ljudje, ki verjamejo, da je Zemlja ravna plošča, so – milo povedano - znoreli, ko so dojeli, da je med njimi trol.

Obstaja kar nekaj tistih, ki verjameno, da je Zemlja videti kot na zgornji fotografiji. Vir: Twitter

»Izdaja!!!!« so tulili člani skupine, zgroženi nad dejstvom, da si nekdo upa na njihovem FB računu trditi, da je Zemlja – (o)krogla.

Nato jih je še dodatno razburilo spoznanje, da zaradi pravil Facebooka novega imena ne bodo mogli spremeniti naslednjih 28 dni.

Trenutek resnice: Izdaja! Tako so na družbenih omrežjih kričali ravnozemljani. Vir: Twitter

V opisu skupine zagovornikov teorije, ki trdi, da naš planet ni krogla, temveč plošča (mnenja o tem ali je plošča krog, kvadrat ali kakšne druge oblike niso enotna) je zapisano, da je skupina namenjena izključno tistim, ki se resno ukvarjajo z raziskovanjem ravne Zemlje.

Zato so zabičali vsem tistim, ki bi po naključju naleteli na njihove umotvore, da v njihovi skupini ni prostora za ljudi, ki »širijo pogansko mišljenje o planetih in zemeljski krogli«, članom pa so položili na srce, da naj »pogane« prijavljajo, da bi jih administratorji nemudoma vrgli iz skupine.

Nato pa so za skrbnika lastnega FB računa postavili pritepenca, ki je komaj čakal, da se dokoplje možnosti, da skupino lahko trola. Za to opravilo si je izbral najbolj veličasten mogoči način – skupini je čez noč spremenil ime.

Spremenjena podoba FB skupine, ki je prepričana, da je Zemlja - ravna plošča, vse drugačemisleče pa mečejo iz skupine. Vir: Facebook, screenshot

Ob tem je »ravnozemljanom« pustil tudi poučno sporočilce: »Napredek znanosti je človeštvu prinesel blaginjo in izboljšanje v skoraj vseh sferah našega življenja. Vi, nasprotniki cepljenja, protikoronaši, ljudje, ki verjamete v prostozidarje in iluminate, pa napredek ne samo zavirate, pač pa ga potiskate v vzvratno. To moje trolanje ne bo prineslo nobenega napredka, ker boste nadaljevali po starem, vendar sta vsaj dve stvari jasni kot beli dan: 1. Nikoli me ne boste pozabili, in 2. Zabaval sem se tako, kot še nikoli. Cheers!«

Razkačeni člani skupine so nato na pomoč klicali in moledovali celo Marka Zuckerberga.

Hkrati so vneto bentili čez ameriško vesoljsko agencijo NASA in razpravljali o najbolj odbitih teorijah zarot, ter vso krivdo za neljubi pripetljaj seveda naprtili na Sejdinovića ...

Kar je bilo vse skupaj seveda spet narobe, opominja Mustafa - namesto da bi priznali, da so storili neumnost, ker so neznani osebi brez kakršnega koli preverjanja dali položaj skrbnika, so to vrhunsko potegavščino na svoj račun razumeli kot novo zaroto in vojno napoved »Globusarjev«, torej tistih, ki verjamejo, da je Zemlja okrogla in ne ravna plošča - proti njim.

Rosno mlad, a že legenda, ne samo v BiH, ampak na področju cele nekdanje SFRJ: Mustafa Sejdinović. Vir: Twitter

»Tukaj bi povzel besede svetovno znanega astrofizika Neila deGrassa Tysona, ki je dejal, da v 'ravnozemljanih' ali v tem, da imajo to svoje gibanje, ni nobene krivde. Krivda je žal v izobraževalnem sistemu. Vsi ljudje potrebujemo znanje, ki temelji na dejstvih, znanstveno dokazanih, preverljivih, toda žal vidimo, da temu ni tako,« opozarja Mustafa.

»Seveda ne sovražim 'ravnozemljane' niti sem zagrenjen. Le smilijo se mi, ker so v dno duše prepričani, da je Zemlja ravna plošča, namesto da bi se oprli na znanost in dejstva.«

Tisto, kar njegovo »akcijo ozaveščanja« naredi ne le za lokalno, ampak svetovno uspešnico, je dejstvo, da Mustafa ne goji sovraštva do »ravnozemljanov«, niti kakšnih drugih pritlehnih ali pa sprevrženih čustev, ki bi zagotovo spodkopale celo šalo, saj je bil njegov namen le pošaliti se in na poučen način vsem, ki so zgrešili tudi priljubljeno poljudno televizijsko nadaljevanko o vesolju pod taktirko Neila deGrassa Tysona, astrofizika v Ameriškem prirodoslovnem muzeju in direktorja tamkajšnjega svetovno znanega Haydnovega planetarija – sporočiti, kako pomembna je znanost.

»Seveda ne sovražim 'ravnozemljane' niti sem zagrenjen. Le smilijo se mi, ker so v dno duše prepričani, da je Zemlja ravna plošča, namesto da bi se oprli na znanost in dejstva. Verjamejo, celo 'vedo', da je Zemlja ravna plošča, ne zaupajo množičnim in ne osrednjim medijem, predvsem pa ne zaupajo vesoljski agenciji NASA in ne dejstvom … Privzgojeno jim je popolno nezaupanje, po drugi strani pa človeka, ki so mu zaupali skrbništvo za lastno spletno stran - niso preverili. Že to bi jih morali pritegniti k premisleku lastne 'filozofije'«, je prepričan Mustafa.

Zanimivo je, da je skupino sam obvestil o spremembi, ki se jim je pripetila v noči od torka na sredo, v času, ko so vsi spali in nihče ni bil pozoren na FB račun. Nato se je odjavil in pustil, da člani skupine sami začnejo zabavo.

»Takoj zatem sem šel spat, ker glavni skrbniki in glavni 'roster' skupine, ko sem vse končal, niso bili aktivni. Čakal sem, da zjutraj vse objavim, in sem bil prav neučakan, da vidim njihove reakcije. Seveda so me nemudoma izbrisali, takoj ko so ugotovili, kaj se je zgodilo. Bil sem naravnost navdušen nad njihovim odzivom,« opisuje svojo izkušnjo Mustafa.

Že isti dan so se družbena omrežja naslajala nad dogodkom, Mustafo pa slavila kot junaka.

Potegavščina, ki je imela namen izobraževanja na umu ubogih. Vir: Twitter

Nato je sam opisal zaporedje – po ravnozemljane – nesrečnih dogodkov: »Dragi moji in drage moje, vem, da je bilo to prekleto leto 2020 zelo težko, vendar pa imate mene, da vam popravim dan, teden, mesec ali celo leto. Za kaj gre: bil sem član skupine Ravna Zemlja, zbirke popolnih norcev, in odločil sem se, da jih bom za*ebaval, ampak kako? Sami so brez milosti iz skupine brisali vse 'globusarje', tako da sem se moral potuhniti in čakati. Potem pa so včeraj, kot naročeno, spraševali, če bi kdo želel biti skrbnik skupine. Nisem tratil časa, prijavil sem se - in lahko si predstavljate presenečenje, ko so me postavili za skrbnika. Mene, ki me sploh ne poznajo, ki bi me lahko preverili samo s klikom na moj profil. Moj trenutek je prišel in izkoristil sem ga spektakularno

»Poglejte screenshote in uživajte!« je zapisal Mustafa in vsem zaželel srečno novo leto 2021.

Pristavil je še, da doslej ni utrpel nobenih neprijetnosti ali hujših »povračilnih udarcev« s strani »ravnozemljanov«, kar ga nekoliko čudi, ker je domneval, da mu bodo najbrž grozili. Upa, da niti na njihovi strani ni »hude krvi.« Kljub temu pa se zaveda, da je za to »najbrž že nekoliko prepozno,« sklene ves nasmejan.

Kakšno razodetje - Zemlja je okrogla. Vir: Twitter

Hkrati pošilja pozdrave vsem, ki so ga podpirali, sam namreč nima možnosti vsem odgovoriti in se zahvaliti kljub dejstvu, da mu podpora veliko pomeni, ker je to ne nazadnje nazoren dokaz, da je naredil nekaj dobrega in pozitivnega.

Mimogrede, Sejdinović že tri leta dela v nekem ameriškem podjetju, v prostem času piše recenzije za filme in nadaljevanke za posamezne portale na območju nekdanje Jugoslavije.

K R A L J I D O L  Ova regija ima šansu... Hvala genije  Mustafa Musa Sejdinović

Objavil/a Darus Despot dne Sobota, 19. december 2020

Kakorkoli, ni dvoma, da je Musa na izviren in duhovit način mnogim polepšal konec tega že tako mračnega leta 2020.

In res je - svet potrebuje ljudi, kot je Mustafa Sejdinović.

Delite članek