REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Liffov vodomec letos za Dobro ženo v režiji igralke Mirjane Karanović

Liffov vodomec letos za Dobro ženo v režiji igralke Mirjane Karanović

V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma so razglasili nagrajence 27. ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala - Liffa. Nagrado vodomec za najboljši film iz sekcije Perspektive prejme film Dobra žena, režijski prvenec igralke Mirjane Karanović. Občinstvo je za svojega ljubljenca izbralo film Med morjem in zemljo, ki je prejel nagrado zmaj.

Vodomec je letos pripadel Mirjani Karanović za režijski prvenec. "Avtorica se je učinkovito lotila občutljive in boleče povojne tematike v srbski družbi. Film se odlikuje po realističnih likih, čvrsti pripovedni zgradbi, odlični igri ter presenetljivemu in etičnemu razpletu dogodkov," piše v utemeljitvi nagrade, ki jo že leta podeljuje glavni pokrovitelj Liffa Telekom Slovenije.

Posebno omembo je žirija za vodomca namenila tudi filmu iz Perspektiv Teden in en dan v režiji Asapha Polonskyja in svojo izbiro utemeljila z besedami: "Režiser zahtevno temo žalovanja obravnava s svojstvenim avtorskim pristopom, ki ne zapade v patetiko ali banalnost, pač pa gledalca prepriča skozi upodobitev in delovanje psihološko večplastno zasnovanih značajev."

O osrednji nagradi Liffa je odločala mednarodna žirija, ki so jo sestavljali pobudnica Liffa in njegova nekdanja direktorica ter ustanoviteljica Festivala dokumentarnega filma Jelka Stergel, poljska filmska novinarka in festivalska selektorica Mariola Wiktor ter v Sarajevu rojeni režiser Pjer Žalica.

Med celovečernimi filmi je občinstvo z glasovanjem izbiralo svojega favorita, ki prejme nagrado zmaj. Med 37 filmi je najvišjo povprečno oceno, 4,68, prejel film Med morjem in zemljo, ki ga podpisujeta Carlos del Castillo in Manolo Cruz.

Mednarodna žirija svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev, ki so jo sestavljali Janet Baris, Shy Segev in Ana Jurc, je nagrado FIPRESCI podelila animiranemu filmu Rdeča želva v režiji Michaela Dudok de Wita - "epski paraboli o človekovem preživetju in odnosu do narave, družine, bivanja in upa".

"Pripoved, podana v mehkih, toplih tonih animacije in s harmonično glasbeno spremljavo, brez besed preigrava cel spekter človeških občutij: v enem najbolj nepozabnih animiranih filmov zadnjih let se prepletajo drama, vznemirjenje, akcija in humor," še piše v utemeljitvi.

Za najboljšega je animirani film Rdeča želva razglasila tudi mladinska žirija, ki je letos v sklopu sodelovanja med Liffom in festivalom Kinotrip prvič izbrala svojega favorita.

Na 27. Liffu so v sklopu Evropa na kratko predstavili tekmovalni nabor 19 kratkih filmov. Posebna žirija je nagrado za najboljši kratki film podelila Figuri v režiji Katarzyne Gondek. V njem se "v procesu razgaljanja konstrukcije spomenika, plast za plastjo, s trenutki minimalističnega humorja in vizualne poezije, mala človeškost zoperstavi absurdno gigantskemu".

Telekom Slovenije je tekom festivala v svojem kotičku predstavil filme 360 stopinj, ki so jih v okviru natečaja posneli mladi neodvisni filmski ustvarjalci. Nagrado je žirija natečaja podelila filmu Torta napad, ki ga podpisujejo Monika Janjilovi (režija) ter soustvarjalci Maks Bernard, Anclin Tadej in Jan Uderman.

Zmagovalni film Torta napad "uspešno prepozna in učinkovito naslovi bistveno novo značilnost filmskega jezika v 360-stopinjski snemalni tehniki, tj. gledalca umesti v samo središče dogajanja, z dinamično mizansceno in uravnoteženo uporabo celotnega prostora pa tradicionalno pasivnemu opazovalcu podeli vlogo aktivnega soudeleženca v zgodbi," piše v utemeljitvi.

Podelitvi nagrad je sledila projekcija letošnjega zaključnega filma - španske obešenjaške komedije Moja divja noč v režiji Alexa de la Iglesie.

Filme, ki so prejeli glavne festivalske nagrade - vodomca, zmaja in nagrado FIPRESCI, bodo v ponedeljek prikazali v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma, so še sporočili organizatorji festivala.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek