REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Liffe v 27. izdaji s posvetilom Skolimowskemu in romunskemu filmu

Ljubljanski mednarodni filmski festival Liffe bo 9. novembra uvedel film 11 minut poljskega cineasta Jerzyja Skolimowskega, čigar filmi bodo na ogled tudi v sekciji Posvečeno. V fokusu bo po letu 2007 ponovno romunski film, retrospektiva pa bo posvečena 20-letnici Slovenske kinoteke. Za glavno nagrado, vodomca, se bo potegovalo deset filmov.

Skolimowski velja za zagrizenega nekonformista. Njegov zadnji film 11 minut iz leta 2015 je po besedah programskega direktorja Liffa Simona Popka zelo svež in dinamičen, konča pa se spektakularno. Gre za filmsko sestavljanko usod ljudi iz sodobne Varšave, ki se združijo. Kot predfilm bo ob odprtju prikazan s študentskim oskarjem nagrajeni kratkometražec Vsi ti glasovi v režiji Davida Henryja Gersona, pri katerem je kot soscenarist sodeloval Martin Horvat.

V sekciji Posvečeno bodo na ogled štirje filmi, ki jih je Skolimowski posnel na Poljskem in z njimi sooblikoval tamkajšnji novi val, ter trije, ki jih je ustvaril po prebegu na Zahod.

V tekmi za vodomca bo v Perspektivah prikazanih deset filmskih prvencev oziroma drugih filmov, povečini avtorjev mlajše generacije. Na sporedu bosta drugi film Aquarius brazilskega režiserja Kleberja Mendonce Filha o psihološki vojni za stanovanje ter prvenec Ne glej mi v krožnik hrvaške režiserke Hane Jušić, ki se v svojih delih rada dotika spolnega prebujanja.

Kot posebnost tekmovalnega programa je Popek omenil "halucinativen" film Porto v ZDA delujočega portugalskega režiserja Gabeja Klingerja, posnet na 35-milimetrskem filmskem traku. Povabil je na projekcijo v Slovensko kinoteko, kjer ga bodo prikazali s pomočjo starega projektorja, sicer bo predvajan v digitalni različici. Zanimiv bo tudi animirani celovečerni prvenec brez dialogov Rdeča želva, ki ga podpisuje uveljavljeni nizozemski ustvarjalec Michael Dudok de Wit.

V izboru je tudi režijski prvenec srbske igralke Mirjane Karanović Dobra žena, portret novih bogatašev sodobne Srbije pa je v filmu Vlažnost podal Nikola Ljuca.

V najbolj priljubljeni festivalski sekciji Predpremiere bodo prikazali odmevnejše filme. Na sporedu bodo v Cannesu nagrajena Ameriška ljubica britanske režiserke Andree Arnold ter Jaz, Daniel Blake v režiji Kena Loacha, najnovejši dokumentarec Wernerja Herzoga Glej in se čudi: Sanjarjenje o povezanem svetu ter po Popkovi presoji potencialni kandidat za oskarja Loving v režiji Jeffa Nicholsa.

Med predpremierami je tudi film Damjana Kozoleta Nočno življenje, posebna projekcija pa bo namenjena dokumentarnemu filmu Moj narobe svet - Ježek v režiji Petre Seliškar. Ježku se bodo poklonili tudi s koncertom.

V fokusu Liffa bo po letu 2007 ponovno romunski film. Ta bo predstavljen preko filmov režiserjev mlajše generacije z letnico 2016. Retrospektiva Film gre v kino bo posvečena 20-letnici delovanja Slovenske kinoteke, vanjo pa so združeni filmi, v katerih gredo junaki v kino. Takšen je Kino Paradiž v režiji Giuseppeja Tornatoreja, slovenski predstavnik v naboru pa je Kozoletov celovečerni prvenec Usodni telefon.

Bogat festivalski program, ki za posebnosti poskrbi predvsem v sekcijah Kralji in kraljice ter Ekstravaganca, že nekaj let dela na pestrem filmskem in obfestivalskem programu za otroke in mladino. Letos so kot novost v sodelovanju s festivalom Kinotrip sestavili tudi mladinsko žirijo, ki bo med petimi filmi s programa izbrala svojega favorita.

V treh sekcijah bo v sklopu Evropa na kratko predstavljen tekmovalni nabor 19 kratkih filmov, ki so ga pripravili v društvu Kraken. Na sporedu bodo tudi filmi nominirani za nagrado lux, posebej pa se bodo poklonili 30-letnici nastanka kultnega filma Davida Lyncha Modri žamet.

Z današnjim dnem si je vstopnice za ogled filmov že mogoče zagotoviti v predprodaji. Poleg v Ljubljani in Mariboru bodo filmi z Liffa v manjšem obsegu letos prvič prikazani tudi v celjskem kinu Metropol in novomeškem Anton Podbevšek teatru. Popek je za zaključek festivala, ki bo 19. novembra, izbral divjo špansko obešenjaško komedijo Moja divja noč v režiji Alexa de la Iglesie.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek