REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kulturno društvo Prežihov Voranc obeležuje 70. obletnico

Kulturno društvo (KD) Prežihov Voranc z Raven na Koroškem bo sedem desetletij delovanja drevi ob 18. uri obeležilo delovno. Na prireditvi v ravenskem kulturnem centru se bo predstavilo vseh pet sekcij, je za STA povedala predsednica društva Irena Oder. V prihodnje si v društvu želijo več mlajših članov, pa tudi več gostovanj drugje.

Na Ravnah je kulturno društvo, imenovano Svoboda, obstajalo že pred drugo svetovno vojno, njegov tajnik pa je bil pisatelj in politik Lovro Kuhar - Prežihov Voranc. Med vojno je kulturno življenje v tej obliki zamrlo, po vojni pa je bilo ustanovljeno kulturno društvo, ki je prevzelo Prežihovo ime, je povedala Odrova.

KD Prežihov Voranc je bilo močno vpeto v kulturni razvoj delavskih Raven, za kar se je še posebej trudil prvi predsednik po vojni Franc Sušnik, "oče gimnazije in študijske knjižnice", je spomnila Odrova.

Danes ima društvo pet sekcij. To so gledališka skupina, folklorna skupina, harmonikarski orkester, Koroški oktet in Ženska vokalna skupina Deteljica. Odrova ocenjuje, da se njihove aktivnosti v zadnjem času povečujejo, res pa je, da večino članov društva predstavlja nekoliko starejša generacija. Odrova si želi, da bi se jim pridružilo več mladih, kljub temu pa jim je v uteho spoznanje, da se na Ravnah na Koroškem številni mladi uveljavljajo na področju kulture v drugih organizacijskih oblikah.

V spomin na Lovra Kuharja - Prežihovega Voranca in njegove tri brate, Alojza, Ivana in Avgusta, pa v teh dneh v bližnjih Kotljah potekajo 19. Kuharjevi dnevi. Poleg ohranjanja spomina na brate, ki so pustili pomemben pečat v lokalnem in tudi širšem prostoru, je poslanstvo Kuharjevih dni tudi to, da kulturno življenje na vasi ne bi zamrlo, je za STA povedala predsednica KD Kotlje Milena Mesner.

V Kotljah želijo z vsebinsko različnimi prireditvami v dogajanje privabiti čim več domačinov in drugih. Lani so si zadali, da bodo v sodelovanju s filatelističnim društvom tudi s priložnostnim poštnim žigom vsako leto počastili enega izmed bratov Kuhar. Začeli so s Prežihom, letos nadaljujejo z Avgustom.

Nekaj prireditev v okviru 19. Kuharjevih dni je že bilo, do konca oktobra pa med drugim načrtujejo še v petek, 21. oktobra, Veselo druženje, na katerem bodo nastopili predvsem domačini. Slavnostna prireditev pa bo 28. oktobra, ko bo osrednji govornik Franc Verovnik predstavil svojo knjigo o Avgustu Kuharju.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek