REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kitajska izstrelila prvi kvantni satelit za komunikacijo na svetu

Kitajska je v torek izstrelila prvi kvantni satelit za komunikacijo na svetu, v sistem katerega ni mogoče vdreti, poroča francoska tiskovna agencija AFP. S satelitom nameravajo dokazati, da se tudi s kvantno tehnologijo da komunicirati na dolge razdalje.

Kitajska je v razvoj satelita, ki so ga izstrelili danes ob 1.40 zjutraj po lokalnem času na jugozahodu puščave Gobi, vložila ogromno sredstev. Poimenovali so ga Micius po kitajskem filozofu in znanstveniku iz petega stoletja pred našim štetjem, ki je v svojem času odkril, da svetloba potuje v ravnih linijah, navaja AFP.

S satelitom bodo poskušali poslati varna sporočila med Pekingom in mestom Urumqi, glavnim mestom območja Xinjiang na zahodu Kitajske. Da bo satelit uspešen, bo moral biti usmerjen proti sprejemnim postajam na Zemlji, je navedla kitajska tiskovna agencija Xinhua.

"To bo videti nekako tako, kot da bi vrgel kovanec iz letala na višini 100.000 metrov nad morjem, točno v režo hranilnika, ki se vrti," je potek procesa opisal vodja projekta Wang Jianyu.

Ta napoveduje, da bo Kitajska okoli leta 2030 dobila globalno mrežo kvantnih komunikacij. Razvoj tovrstne tehnologije je bil velik cilj za Peking, bil je namreč v najnovejšem petletnem načrtu države, ki so ga razkrili marca.

S pomočjo satelita bodo skušali, vključno s kvantnim zapletom, raziskati tudi ostale neobičajne lastnosti sub-atomskih delcev.

Kvantni zaplet je Albert Einstein opisal kot strašljiv fenomen delcev, ki na dolgi razdalji vplivajo eden na drugega.

Za razliko od tradicionalnih varnostnih komunikacijskih metod kitajski sistem za pošiljanje ključev za šifriranje uporablja fotone. Podatke, ki so v sub-atomskih delcih, je tako nemogoče prestreči, vsak poskus prisluškovanja ali vdora v sistem pa bo sprožil samouničenje satelita.

Kitajska je ena izmed držav, ki ima namen ustvariti tudi prvi kvantni računalnik na svetu ssub-atomskimi delci v procesorju. Ti naj bi delovali mnogo hitreje od trenutnih tehnologij, je še poročala AFP.