REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Katere visokotehnološke rešitve ščitijo ruske tanke v boju?

Katere visokotehnološke rešitve ščitijo ruske tanke v boju?T-90. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Konflikti po vsem svetu so potrdili preprosto dejstvo: glavni bojni tank je lahko močno orožje, nikakor pa ni nepremagljiv.

Da ne bi postal žrtev dronov ali protitankovskih raket, mora biti tank opremljen s sofisticirano obrambo, ki poveča sposobnost preživetja oklepnega vozila.

Kakšne visokotehnološke ukrepe torej uporablja Rusija, ponosna lastnica ene največjih tankovskih sil na svetu, da svoje oklepne sile obvaruje pred nevarnostjo?

Sistem aktivne zaščite

Sistem aktivne zaščite je sistem, ki je namenjen prestrezanju prihajajočih izstrelkov tako, da jih pravočasno zazna in uniči z lastnimi izstrelki.

Razvoj aktivne zaščite v Rusiji se je začel v času Sovjetske zveze v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je postajalo vse bolj očitno, da samo debel oklep ni dovolj za zaustavitev protioklepne granate.

Nedavno razviti sistem aktivne zaščite Arena-M pa je daleč od tistih prejšnjih sovjetskih izumov.

Novi sistem lahko zazna prihajajoče grožnje in jih uniči, preden dosežejo tank, na razdalji do 50 metrov, tako da izstreli posebno strelivo, ki detonira v zraku in uniči prihajajoče izstrelke s točo šrapnelov.

Po javno dostopnih podatkih lahko Arena-M prestreže vse vrste protitankovskih vodenih raket, tudi nadzvočne.

Ob tem pa imajo tanki še sistem Štora, ki s snopom žarkov zaslepi laserske senzorje in daljinomere protitankovskih raket. Na daleč je videti, kakor da bi imel tank še dve rdeči očesi, ko je vklopljen ta sistem...

Reaktivni oklep

Tudi če izstrelku uspe zaobiti sistem aktivne zaščite tanka, ima veliko sodobnih tankov še eno plast obrambe – reaktivni oklep.

Reaktivni oklep je v bistvu sestavljen iz plasti majhnih škatlastih posod, v katerih so eksplozivni naboji in posebej oblikovane kovinske plošče.

Arena M
Po javno dostopnih podatkih lahko Arena-M prestreže vse vrste protitankovskih vodenih raket, tudi nadzvočne. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Ko prihajajoči projektil zadene reaktivni oklep, naboj v škatli detonira in posledično oblikovana eksplozija uniči prihajajočo grožnjo, preden lahko prebije oklep tanka, ki se nahaja za njo.

Reaktivni oklep, s katerim trenutno razpolaga Rusija, je dovolj dober, da zaščiti tank pred napadi z oklepnim strelivom in celo brezpilotnimi letali kamikaze.

Sistem proti dronom

Nedavni oboroženi spopadi so razkrili, da so lahko tanki še posebej ranljivi za lebdeče strelivo in napade brezpilotnih letal kamikaze.

Toda kaj pomaga dronu, če se izklopi, preden doseže zastavljeni cilj?

Na območju ukrajinskega konflikta so pred kratkim na ruskih tankih opazili sistem proti brezpilotnim letalom Sanja, ki je sposoben ustvariti nekakšno zaščitno kupolo okoli vozila, na katerem je nameščen, tako da zatre signale sovražnikovih brezpilotnih letal in onemogoči dronu, da se približa tanku.

Sanja
Sanja. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Deluje do 1000 m daleč.

Sanjo so najprej namestili na tankih T-80BVM, a načrtujejo že serijsko vgradnjo v ruska vojaška vozila.

Radarska in toplotna kamuflaža

Nenazadnje je tu še Nakidka (po rusko »ogrinjač« ali prevleka za blazino), posebna tkanina, ki jo proizvaja ruski Znanstveno-raziskovalni inštitut za jeklo.

Ko je tank ali drugo oklepno vozilo ogrnjeno s to tkanino, postane veliko manj vidno za radarje in termovizijske sisteme, da ne omenjamo, da Nakidka deluje tudi kot staromodna kamuflaža.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek