REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Kamera ujela učitelja, kako pretepa učence sredi pouka. Ko pa je dobil odpoved, so ga starši in dijaki prišli - podpreti

Kamera ujela učitelja, kako pretepa učence sredi pouka. Ko pa je dobil odpoved, so ga starši in dijaki prišli - podpretiSme učitelju počit' film? Tepežkanje med poukom. Vir: Screenshot YouTube

Ruski učitelj, ki je na šolski uri predaval o varnosti in prvi pomoči, je nenadoma sredi pouka 'ponorel' in začel tepsti dijake, kar je spodbudilo razpravo - za in proti uporabe starih, nasilnih vzgojnih metod pri izobraževanju.

Zahvaljujoč sodobni tehnologiji in predvsem mobilnim telefonom, je bil učitelj varnosti Viktor Sadlinski ujet na video posnetku, kako pretepa srednješolce v ruski vasi Borovski, poroča radio Radio Free Europe.

Vas Borovski, Sibirija. Vir: Google Map

Starši in dijaki Šole številka 2 v Borovskem, predmestju upravnega središča pokrajine Tjumen v zahodni Sibiriji, so nato, na splošno presenečenje - organizirali shode v podporo učitelju.

Začeli so zbirati tudi podpise za peticijo, v kateri je pretepač opisan kot »spoštovan učitelj in mentor«.

Na družbenih omrežjih pa so se kmalu pojavili tudi memeji, kot so »Tudi jaz sem Sadlinski«, »Vsi smo Sadlinski!« in »Vrnite nam Sadlinskega«.

Sam Sadlinski pa je dejal, da ne bo vrgel puško v koruzo in da bo vložil tožbo, da bi lahko dobil nazaj svojo službo - učitelja.

Dijaki in starši so se odločno zavzeli za odpuščenega učitelja in vzeli njegove pravice v bran: »Vrnite nam Sadlinskega«. Vir: Screenshot 72.ru

»Ne moremo vrniti v šolo tepežkanje kot vzgojni ukrep. Zdaj so drugi časi,« je željo prebivalcev Borovskega sprva zavrnila vodja regionalnega sekretariata za izobraževanje Olga Butorina na sestanku s starši 11. oktobra, dan po tem, ko se je na svetovnem spletu pojavil sporni video posnetek, nakar so Sadlinskega odpustili.

Vodja regionalnega sekretariata za izobraževanje Olga Butorina na sestanku s starši 11. oktobra. Vir: Screenshot 72.ru

»Ampak morate!«

»To je nujno!«, so bili enotni v svojih zahtevah dijaki in starši, zbrani na protestu podpore odpuščenemu učitelju.

Toda uradniki zadolženi za izobraževanje - od šole v tjumenski regiji do zveznih oblasti - so izrazili resno zaskrbljenost nad tem, kaj je kamera posnela med poukom na uri Osnove življenjske zaščite in varnosti, predavatelja Viktorja Sadlinskega dne 10. oktobra, katerega vsebina je bila potem objavljena na svetovnem spletu.

»Kdo je tukaj poseben? Ste moroni ali je stvar le v tem, da vas že dolgo niso (kaznovali)?« se sliši glas 30-letnega Sadlinskega, ki nato vpije in kriči, ko hodi med klopmi in deli zaušnice več dijakom.

»Si ti nekaj posebnega?«, je vprašal enega dijaka, ko ga je zgrabil za vrat. »Si morda ti nekaj posebnega?« je nato vprašal drugega, ki se je pačil; nato pa ga je silovito udaril po betici.

Sadlinski je dobil odpoved delovnega razmerja še istega dne, ko je bil video posnetek objavljen na spletni strani družbenega omrežja VK, ki se nanaša na življenje v Borovskem.

Toda, medtem ko je lokalna uprava šole takoj objavila izjavo, v kateri je izrazila »jezo« in ogorčenost zaradi incidenta ob napovedi, da bo psiholog delal z dijaki, ter da se je ravnateljica šole že opravičila, so nekateri dijaki in starši v skupnosti nič manj ogorčeno opozorili na dejstvo, da so prizadeti otroci pač dobili prav tisto, kar so si zaslužili.

Šola številka 2, vas Borovski, Sibirija.

»Razreda, v katerem se je incident zgodil, sploh ni mogoče nadzorovati, tam so sami huligani. Številni učitelji jih sploh ne želijo na svojih urah, ampak kaj lahko storijo?« je za 72.ru med protestom pred šolo 11. oktobra povedal eden od staršev, katerega otroka je učil prav Sadlinski.

Tako so starši in šolarji družno podprli Viktorja Sadlinskega, ki so mu brez obotavljanja stali ob strani, odločni, da mu pomagajo izboriti se za pravico.

Na sestanku, odprtem za javnost, ki je bil organiziran pozneje istega dne med starši, dijaki in šolskimi ter regionalnimi oblastmi, je namestnik predsednika lokalne skupnosti, ki se zavzema za, kot je poudaril »tradicionalne družinske vrednote«, za incident okrivil nebrzdano sprejemanje »zahodnih« metod dela s šolskimi otroki.

»Otroku je dovoljeno prav vse, učitelj pa je popolnoma nemočen. Vzgajamo moralne spake,« je na srečanju dejal Konstantin Šestakov.

Šestakov, ki je sedel poleg Sadlinskega, je svoje stališče izpričal tudi v video posnetku, ki je bil 21. oktobra objavljen na spletni strani VK.com Borovski, kar je spodbudilo plaz novih komentarjev z nasveti, kako ravnati z nemirnimi dijaki.

Sestanek vodstva šole s straši in dijaki, ki so zahtevali, da učitelj dobi službo nazaj. Starši so si bili enotni, da je danes »otroku dovoljeno prav vse, učitelj pa je popolnoma nemočen.«

»Osebno sem za šolsko izobraževanje, kot je bilo pred letom 2000. Šli smo v šolo, bali smo se učiteljev, spoštovali smo jih! Poznali smo pravila obnašanja v razredu in med poukom, do učiteljev, s starejšimi ljudmi. Iz tega video posnetka izhaja, da je učitelj Sadlinski otrokom predaval o njihovih pravicah. Pravicah - za kaj?« je na forumu zapisala mlada mati, ki se je predstavila kot Ljuba Širšova.

Sadlinski je o incidentu povedal le malo, le to, da je bil sprovociran, ker so dijaki med poukom predvajali glasbo na mobilnih telefonih in se med seboj glasno pogovarjali; zato mu je »počil film«, poroča Radio Free Europe.

Skratka, vse našteto so razlogi, zakaj učitelj vztraja, da si ne zasluži, da bi izgubil zaposlitev.

Zato je tiskovni agenciji Tjumen Pro zaupal, da upa, da bo svojo službo vendarle dobil nazaj.

Njegov zagovor in argumentacija, zakaj je ravnal tako, kot je, bodo tema zaslišanja na okrožnem sodišču 25. novembra ...

Delite članek