REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Je neandertalce pokončalo obračanje magnetnih polov Zemlje?

Je neandertalce pokončalo obračanje magnetnih polov Zemlje?Neandertalec, vir večvrednostnega prepričanja slovenskih rasistov. Vir: Wikipedia
Ob spremembi polov je bilo magnetno polje Zemlje oslabljeno, to pa je povzročilo kozmičnim žarkom prodor do površine našega planeta.

Najnovejša teorija, ki poskuša pojasniti izginotje ene od vrst človeških prednikov, s katerimi si delimo tudi nekatere gene, ima svoje temelje v spoznanju o obračanju magnetnih polov Zemlje.

Pred okoli 42.000 leti je namreč na Zemlji prišlo do spreminjanja magnetnega polja.

Da se severni in južni magnetni pol obračata, je znanstvenikom znano že od šestdesetih let prejšnjega stoletja, kakšen pa je njihov vpliv na življenje pa doslej ni bilo znano.

Poli nastajajo zaradi gibanja tekočega zunanjega železnega jedra v središču Zemlje. Tako nastaja elektrika, ki generira magnetno polje. Magnetni tokovi pa imajo velik vpliv na okolje.

Magnetno polje Zemlje  Vir:Twitter
Magnetno polje Zemlje. Vir: Twitter

Zemeljsko magnetno polje sega na eni strani celo desetkrat dlje od polmera Zemlje, celo v prostor za Mesecem, na »sončni« strani, kjer ga bombardirajo solarni vetrovi pa bistveno manj.

Povsod pa ščiti Zemljo pred nevarnim kozmičnim in ultravijoličnim sevanjem.

Ob obračanju polov je bilo magnetno polje Zemlje oslabljeno, to pa je povzročilo kozmičnim in ultravijoličnim žarkom prodor do površine našega planeta.

To je pred 42.000 leti uničilo ozonsko plast in povečalo ultravijolično sevanje, so prepričani znanstveniki, ki so študijo objavili v časniku Nature.

Nastajale so nevihte, kjer se je zdelo, da nebo gori, ljudje pa so se pred sevanjem pričeli zatekati v jame.

Nastajale so nevihte, kjer se je zdelo, da nebo gori, ljudje pa so se pred sevanjem pričeli zatekati v jame. Boj za preostale življenjske vire pa je najverjetneje pripeljal do izginotja neandertalcev.

Znanstveniki so svoja spoznanja utemeljili na proučevanju drevesa kauri (Agathis australis) iz severne Nove Zelandije, ki je bilo živo v času spremembe.

Proučevanje radiokarbonskih zapisov je potrdilo domneve o obračanju severnega in južnega magnetnega pola. Do obračanja severnega in južnega magnetnega pola prihaja vsakih 200 – 300.000 let, lahko pa tudi prej.

Pola se premikata tudi v tem trenutku.

Gibanje severnega magnetnega pola se spreminja s približno pet do deset kilometrov letno, do 50 ali 60 kilometrov v letu 2019.

Zdaj drvi proti Sibiriji.

V istem trenutku, ko so v Evropi izumirali neandertalci, je v Avstraliji izginjala megafavna.

V Evropi je nastajala ledena doba, Avstralija pa je postajala vse bolj suha.

Magnetno polje, ki je upadalo na okoli 6 odstotkov svoje moči, bi lahko bilo vzrok teh sprememb.

Vir: Twitter
Ionizirana atmosfera je po nebu tedaj slikala tudi svetle »aurore« in vplivala na nevihte z veliko bliski, tako da je »nebo izgledalo kot v grozljivkah«, opozarjajo avtorji študije.

Ionizirana atmosfera je po nebu tedaj slikala tudi svetle »aurore« in vplivala na nevihte z veliko bliski, tako da je »nebo izgledalo kot v grozljivkah«, opozarjajo avtorji študije.

Zanimivo je, da se prav v tem času pojavijo jamske poslikave Homo sapiensa.

Ob tem so uporabljali oker rdečo barvo in slike rok, ki bi lahko prikazovale rdeče sonce, na podoben način, kot to še danes delajo domorodci v Namibiji.

Zaradi močnega sonca so si bili morda prisiljeni kožo ščititi tudi z minerali.

Premiki severnega magnetnega pola od leta 1831 naprej, vir: NOAA
Premiki severnega magnetnega pola od leta 1831 naprej. Vir: Ameriška Nacionalna agencija za oceane in atmosfero (NOAA)

V zadnjih 170 letih je magnetno polje Zemlje oslabilo za okoli 10 odstotkov, severni tečaj pa se premika proti Beringovemu morju, kdaj pa bo prišlo do naslednjega preobrata in kaj bo pomenil, pa še ni mogoče napovedati.

Ameriška vesoljska agencija NASA opozarja, da je obračanje magnetnih polov Zemlje celo bliže, kot pa si v tem trenutku mislimo ...

Delite članek