REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

»Genij« zakonskih afer: Kako je Giovanni Vigliotto postal Guinnessov rekorder

»Genij« zakonskih afer: Kako je Giovanni Vigliotto postal Guinnessov rekorderTa zgodba ne bi bila zanimiva, če se Giovanni ne bi domislil, da bi svojo privlačnost izkoristil do skrajnih zmogljivosti. Resda ne na povsem zakonit način. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Frederic Jipp, John Mendoza, John Briccione, Nikolai Peruskov in še 46 drugih so bila lažna imena (urednik Guinnessove knjige rekordov trdi, da jih je imel celo 120!), pod katerimi se je Giovanni Vigliotto predstavljal svojim bodočim »žrtvam«, ženskam, ki so »nasedle« njegovim lepim besedam in obljubam večne ljubezni.

Vendar ta zgodba ne bi bila zanimiva, če se Giovanni ne bi domislil, da bi svojo privlačnost izkoristil do skrajnih zmogljivosti. Resda ne na povsem zakonit način.

Kdo je bil Giovanni Vigliotto, »genij« zakonskih afer, zakaj je dospel v Guinnessovo knjigo rekordov in kako se je končala njegova ljubezenska zgodba?

Življenje Giovannija Vigliottija je v zgodovino zapisano po številnih »romantičnih« goljufijah, celo njegovo otroštvo ima dve različici: po eni naj bi se mali Giovanni rodil v ruski družini leta 1930 v Sirakuzah, druga pa priča o njegovih italijanskih koreninah in življenju v New Yorku.

Kakor koli že, Giovanni je že v rosni mladosti veljal za velikega »frajerja« - postaven fant temnejše polti in z bujnimi lasmi je s svojo podobo plenil srca žensk, kjer koli se je pojavil.

Giovanni se je številnim ženskam zdel postaven. Tako si je domislil, kako naj svojo privlačnost izkoristi do skrajnih zmogljivosti... Vir: Posnetek zaslona, Instagram

Vendar ta zgodba ne bi bila zanimiva, če se Giovanni ne bi domislil, da bi svojo privlačnost izkoristil do skrajnih zmogljivosti. Resda ne na povsem zakonit način.

Življenje Giovannija Vigliottija je v zgodovino zapisano po številnih »romantičnih« goljufijah, celo njegovo otroštvo ima dve različici.

Donosna »kariera« zakonskega prevaranta: Sladkobesedni Vigliotto si je, zavedajoč se svojih prednosti, izbral »kariero« zakonskega goljufa, šarmantnega mladeniča, ki je ljubezni in pozornosti željne ženske očaral že na prvem zmenku, ko jim je takoj ponudil roko, srce in življenje iz sanj.

Giovanni se je med letoma 1949 in 1981 poročil s 105 ženskami, ne da bi se vmes sploh ločil, s čimer si je prislužil naziv rekorderja med bigamisti.

Ženske so preprosto nasedale njegovim sladkim besedam »kot bi bile pokošene«. Toda po hitri poroki bi Giovanni novopečeni soporogi povedal, da živi na drugem koncu sveta in zato želi, da se njegova draga preseli k njemu.

Zaljubljena ženska bi na krilih ljubezni začela pakirati svoje najpomembnejše stvari: dragocenosti, denar in drage obleke, toda po tem, ko bi vse to poslala na možev naslov, bi njen ljubljeni izginil brez sledu in glasu.

Vnaprej narejen in dodelan načrt: Giovanni je zelo skrbno izbiral svoje »žrtve«, njegove »tarče« pa so bile bogate in osamljene ženske, dovolj lahkoverne, da so padale na zgodbice o ljubezni na prvi pogled, a ko je ženska »nasedla« njegovim sladkim besedam, je dobesedno čez noč uresničil svoj peklenski načrt.

Sčasoma je Giovanni postal še bolj vešč v realizaciji svojih ženitvenih ponudb, saj se je s pomočjo več lažnih identitet še lažje lotil prevar.

Svoje sveže poročene soproge je preprosto »oropal« in izginil z dragocenostmi in denarjem, nesrečnice pa pustil obupane in v šoku.

30 let donosne »kariere« in 105 lažnih porok: Podjetni Giovanni Vigliotto se je lahko pohvalil z impresivno »kariero« lomilca src in goljufa.

V pičlih tridesetih letih mu je uspelo prevarati ženske iz petnajstih ameriških zveznih držav in skleniti kar 105 lažnih porok. Da bi udejanjil svoj načrt, je uporabljal vrsto lažnih identitet. Domneva se, da je imel več kot 50 identitet, vsako novo poroko pa je sklenil za mesec do dva dni.

Njegova zadnja lažna poroka, ki jo je sklenil junija leta 1981 je bila tudi razlog za konec Giovannijeve impresivne »kariere«: nedolgo po skrivnostnem izginotju svojega moža je bila Sharon Clark, ena od Giovannijevih zadnjih žrtev, ko je obiskala bolšji sejem v svojem mestu, šokirana, ko je uzrla svoje reči na stojnici, ki jih ji je Giovanni pred tem ukradel; nemudoma je odvihrala na policijo, da primer prijavi. Giovannija so nato aretirali na kraju samem z vsemi ukradenimi stvarmi.

Zadnjega ameriškega romantika je sodišče kaznovalo s 34 let zapora in denarno kaznijo: Med sojenjem je Giovanni preizkušal isto taktiko, kot jo je uporabljal pri svojih žrtvah. Večno mlad po duhu in šarmanten je skušal sodnika in poroto očarati in prepričati, da je zadnji romantik Združenih držav Amerike, ki se preprosto ni mogel upreti klicu narave in nagonom ljubezni, ko bi zagledal prelepo žensko, ter da je kot časten človek čuti potrebo, da se z izbranko tudi poroči.

Sojenja Giovanniju so bila za prebivalce Amerike nekakšen šov program tistega časa, saj se je ure pred sojenjem pred sodno dvorano zbralo veliko število radovednežev, ki so želeli slišati zagovor nespornega zakonskega prešuštnika. Večino občinstva so seveda predstavljale - ženske.

Toda sodnika Giovannijeva obramba ni prepričala: hladnokrvno ga je obsodil na 28 let zapora zaradi goljufije in še 6 let zaradi več kot ene poroke, Giovanni pa je moral za povrhu plačati tudi globo v višini 330 tisoč dolarjev.

Vir: Posnetek zaslona, Instagram

Naposled je Guinnessovega rekorderja po številu registriranih porok doletel dokaj tragičen konec: Giovanniju so zaporniški dnevi v celici državnega zapora v Arizoni minevali počasi; osamljen in jezen na lastno neprevidnost in sodnikovo odločitev je hiral v samici.

Osem let po pravnomočnosti sodbe, leta 1991, je 61-letni Vigliotti doživel možgansko krvavitev in umrl, na njegov pogreb pa ni prišla nobena od njegovih 105 žena.

»Dosežki« tega multiplikovanega bigamista in zakonskega goljufa so nato pritegnili pozornost predstavnikov Guinnessove knjige rekordov in Giovanni Vigliotto je posthumno prevzel »laskavi« naziv rekorderja po številu registriranih (hkratnih) porok...

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek