REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Facebook se bo izognil programom za blokiranje oglasov

Facebook se bo izognil programom za blokiranje oglasovFacebook

Spletno družbeno omrežje Facebook bo svojim uporabnikom začelo prikazovati oglase, četudi ti na svojih računalnikih uporabljajo vse bolj priljubljene programe za blokiranje oglasov. V zameno za prepuščanje oglasov, pa jim bo omogočil večji nadzor in vpliv na vrsto oglasov, ki se jim prikazujejo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Facebook bo po besedah AFP oglase oblikoval na način, da jih ne bo mogoče razločiti od ostale vsebine na družabnem omrežju, zato jih programi za blokiranje oglasov ne bodo prepoznali.

Oglasi namreč predstavljajo pomemben vir prihodka ponudnikov spletnih vsebin. V drugem četrtletju je glavnino prihodka tega vodilnega spletnega družbenega omrežja, in sicer 6,2 milijarde dolarjev, prineslo ravno spletno oglaševanje.

Odločitev o prepuščanju oglasov se nanaša le na uporabnike, ki do družbenega omrežja dostopajo prek računalnika, ne pa tudi na mobilne različice družabnega omrežja. Največji delež oglaševalskih prihodkov Facebooka sicer predstavljajo oglasi na mobilnih napravah, kjer programi za blokiranje oglasov pogosto ne delujejo.

V zameno za prikazovanje oglasov bo Facebook svojim uporabnikom olajšal uporabo orodij, ki pomagajo upravljati prikazovanje oglasov. Kot je na Facebookovem blogu v torek zapisal Andrew Bosworth iz podjetja, "ljudje nočejo gledati oglasov, ki so za njih nepomembni ter zmotijo ali prekinejo njihovo izkušnjo. Poleg tega želijo imeti nadzor nad tem, kakšne oglase vidijo."

S pomočjo orodij bodo lahko tako uporabniki odstranili teme, ki jih ne zanimajo ter tako preprečili oglaševanje podjetij in organizacij, ki so jih dodale na njihove liste potrošnikov, je še dejal Bosworth.