REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Don Kihot jim je prinesel svobodo: Trije ukrajinski baletni plesalci izginili med finsko turnejo

Don Kihot jim je prinesel svobodo: Trije ukrajinski baletni plesalci izginili med finsko turnejoUkrajinski baletniki so se odločili, da se ne vrnejo domov... Vir: Posnetek zaslona, X

Trije člani baletne skupine ukrajinske Lvovske opere se po turneji po severni Evropi niso vrnili v domovino, je sporočila tiskovna služba gledališča.

Glavni baletni plesalec Andrej Mikhalikha je skupaj s svojo ženo – solistko Julio Mikhalikha-Roma – in baletnim mojstrom Bogdanom Ključnikom očitno pobegnil po predstavah Don Kihota v Estoniji in na Finskem.

Naslednjič naj bi nastopili na odru v domačem mestu Lvov 1. marca, a se niso vrnili.

Pobegle umetnike so suspendirali iz nadaljnjih nastopov v Lvovski operi, njihova imena pa so odstranili s spletne strani.

Glavni baletni plesalec Andrey Mikhalikha je skupaj z ženo – solistko Yulio Mikhalikha-Roma – in baletnim mojstrom Bogdanom Klyuchnikom očitno pobegnil po predstavah Don Kihota v Estoniji in na Finskem. Vir: Posnetek zaslona, X
Trije ubežniki, vključno z dvema moškima, ki sta bila v naborniški dobi, so bili suspendirani iz nadaljnjih nastopov in izbrisani s seznama skupine.

Gledališče pravi, da incident preiskujejo.

Podobnih primerov pa je v Ukrajini, kjer prisilne mobilizacije opravljajo tudi na javnih krajih, vse več.

Priljubljeni ukrajinski televizijski voditelj Aleksej Pečij se je lani decembra odločil, da se po službenem potovanju v Bruselj, kjer je poročal o vrhu Evropske unije, ne bo vrnil domov.

Novinar je na družbenih omrežjih objavil dolgo sporočilo, v katerem je pojasnil svojo »težko odločitev«, da ostane v EU.

Obžaloval je, da se odnos do Ukrajine na Zahodu spreminja, in dejal, da se je odločil ostati v Evropski uniji, da bi promoviral »ukrajinsko agendo« v medijih.

Kijevski režim je februarja 2022, po izbruhu konflikta z Rusijo razglasil splošno mobilizacijo in upravičenim moškim, starim med 18 in 60 let, prepovedal zapustiti državo.

Kljub temu je od takrat na tisoče uspelo nezakonito pobegniti, število pa nenehno narašča.

Prav zaradi takšnih primerov so tudi programi usposabljanja ukrajinskih vojakov v tujini vse težje izvedljivi.

Številni udeleženci usposabljanj se namreč odločijo, da se ne bodo več vrnili v Ukrajino.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek