REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Dolge sence zgodovine: kako je slavni Karađorđe v Srbiji nenadoma postal – »vojni zločinec«

Dolge sence zgodovine: kako je slavni Karađorđe v Srbiji nenadoma postal – »vojni zločinec«Karađorđe

Razpad Jugoslavije in vojne so s seboj na področju vseh držav nekdanje SFRJ na površino prinesle tudi napetosti, ki se še danes opažajo marsikje.

Srbija je tako na primer država, v kateri živijo tudi nekatere večje manjšine. Med njimi je tudi velika bošnjaška manjšina. In v teh predelih Srbije tudi na zgodovino, na primer, gledajo precej drugače kot večina.

Konec prejšnjega tedna so tako na seji lokalnega parlamenta v Sjenici umaknili točko dnevnega reda o preimenovanju ulic, saj so se mnenja odbornikov o tej temi tako razlikovala, da ni bilo mogoče doseči potrebne večine.

Kljub temu so oblikovali posebno komisijo iz članov vseh parlamentarnih strank, ki bo preučila predloge za nazive ulic in trga na področju turistično zanimivega Peštra, kjer večino predstavljajo člani »bošnjaške« SDA in socialdemokratov (SDP), del oblasti pa so tudi socialisti (SPS).

Sjenica

Pri tem pa je večjo pozornost izzvala izjava odbornice Stranke pravičnosti in sprave (SPP) Sanele Halković, ki je dejala, da bo njena politična skupina naredila vse, da se njena ulica v Sjenici ne bo več imenovala Karađorđeva, ker gre, kot trdi – za vojnega zločinca, ki je »ubil okoli 3000 tukajšnjih ljudi.«

V Srbiji je seveda Karđorđe nacionalni junak, ki je sprožil in vodil upor proti Turkom ter položil temelje za neodvisno Srbijo, ki je bila nato vzor tudi številnim slovenskim narodnim prebuditeljem.

Kot tudi v Novem Pazarju, kjer je na podoben način z dnevnega reda sneta podobna točka, je predlog za preimenovanje ulic dala stranka SDA.

Stranka demokratske akcije je v Novem Pazarju želela eno od cest imenovati tudi po zloglasnem vodji balistov, sodelavcev okupatorja, Šabanu Poluži.

Ta stranka ima tudi zelo tesne zveze s »sestrsko« stranko SDA iz sosednje države Bosne in Hercegovine, stranka pa uživa tudi močno politično podporo uradne Ankare. Srbija ima s Turčijo sicer ne glede na to dobre odnose.

Je pa zato SDA uspela v Tutinu poimenovati ulice po Aćif-efendiji, voditelju kosovskih Albancev Ibrahimu Rugovi in preminulemu kosovskemu disidentu Ademu Demaćiju.

Stranka demokratske akcije je v Novem Pazarju želela eno od cest imenovati tudi po Šabanu Poluži –, ki si ga pa je zgodovinopisje, še posebej v Srbiji, zapomnilo kot zloglasnega voditelja balistov, sodelavcev okupatorja na Kosovu v času druge svetovne vojne.

Delite članek