REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Črne luknje bi lahko bile prostorsko-časovni portali

Črne luknje bi lahko bile prostorsko-časovni portaliČrna luknja. Vir: Twitter

Nova teorija, ki jo je postavil francoski fizik Pascal Koiran, predstavlja prelom od prejšnjih raziskav na področju študij črnih lukenj.

Doslej je veljalo, da bi se tako imenovana »črvina«, sestavljena iz dveh črnih lukenj, lahko takoj zrušila, kar bi onemogočilo, da bi predmet uspešno potoval vso pot z ene strani na drugo.

Vendar je z uporabo različnih meritev novi model francoskega znanstvenika prišel do zelo drugačnega zaključka: »Pokazali smo, da delec doseže žrelo črvine za končno vrednost t′1 časovne oznake t′.«

V bistvu to pomeni, da bi predmet, na primer vesoljsko plovilo, lahko šlo skozi ta portal in črvino nepoškodovano ter doseglo neko oddaljeno območje vesolja, kar bi mu vzelo veliko manj časa, kot bi bilo potrebno, če bi potovali na običajen način.

Študija v celoti bo ugledala luč sveta v prihajajoči številki Journal of Modern Physics D, čeprav je povzetek na voljo od začetka oktobra.

Vendar pa obstaja preveč vprašanj, ali ta čisto teoretični model vpliva na način, kako vesolje dejansko deluje.

Za začetek bi za ustvarjanje takšnega časovno-prostorskega tunela potrebovali navadno črno luknjo in tako imenovano belo luknjo, ki je v bistvu črna luknja v obratni smeri.

Za začetek bi za ustvarjanje takšnega časovno-prostorskega tunela potrebovali navadno črno luknjo in tako imenovano belo luknjo, ki je v bistvu črna luknja v obratni smeri.

Medtem ko črne luknje nikoli ne spustijo ničesar ven, njihovi 'dvojčki' nikoli ne spustijo ničesar noter.

Torej, v skladu s splošno relativnostno teorijo Alberta Einsteina in dodatkom Nathana Rosena k njej, če bi povezali oboje, bi sestavili most skozi čas in prostor.

Če pa veljajo zakoni, ki jih postulira druga veja fizike, termodinamika, bi bila takšna konstrukcija zelo nestabilna.

Morda še pomembneje je, da sam obstoj belih lukenj še ni bil dokazan izven razumnega dvoma. Trenutno ostajajo kot čisto teoretični modeli in tako postavljajo kakršno koli govorjenje o prostorsko-časovnih portalih na precej nestabilna tla.

Delite članek