REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

CIA razkrila, kar ve o NLP-jih, dokumenti dostopni javnosti preko svetovnega spleta

CIA razkrila, kar ve o NLP-jih, dokumenti dostopni javnosti preko svetovnega spletaNLP. Vir: Screenshot

Ameriška obveščevalna agencija CIA je ta teden razkrila vse, kar ve o »neznanih letečih predmetih« (NLP oziroma UFO).

Gre za več tisoč dokumentov, ki pa so delno redigirani in predani v formatu, ki zelo otežuje branje.

Dokumenti so dostopni na strani Black Vault, ki zdaj vsebuje ves nabor dokumentov, s katerih je naposled umaknjena stopnja zaupnosti.

Spletno stran je zasnoval njen ustanovitelj John Greenewald Jr., ki je tudi najbolj zaslužen za to, da je z zahtevami za dostop do informacij javnega značaja od agencije CIA naposled pridobil velik del teh nekoč zaupnih dokumentov.

Greenewald je napisal okoli 10.000 zahtev za dostop do informacij in na ta način zbral okoli 22 milijona strani poročil.

Od agencije CIA pa naj bi na koncu odkupil tudi CD z okoli 2700 strani dokumentov, da bi videl, katere je že objavil in katere CIA šele namerava objaviti.

Odločil se je, da si ga osebno ogleda in je nato dal napotek, da naj nadaljujejo. Ta napotek pa je zaupen.

Ob tem sicer tudi novi ameriški zakon o vojaškem proračun zahteva od vseh ameriških obveščevalnih agencij, da v 180 dneh javnosti oziroma odboru za obveščevalno dejavnost sporočijo vse relevantno, kar vedo o NLP-jih.

Zelo zanimiv je tudi dokument, ki opisuje, kako je pomočnik direktorja agencije CIA zadolžen za znanost in tehnologijo »pokazal interes« za določen objekt, ki so mu ga nato osebno prinesli v urad.

NLP
NLP? Vir: Twitter

»Odločil se je, da si ga osebno ogleda in je nato dal napotek, da naj nadaljujejo. Ta napotek pa je zaupen je zapisano na strani Black Vault.

Tudi poročila o nenavadni eksploziji v nekem ruskem mestu ali o letečih objektih blizu Bakuja, glavnega mesta Azerbajdžana, se berejo kakor v znanstvenofantastičnih romanih.

Toda poročila je težko prebirati zaradi zastarele tipografije.

»CIA je IZJEMNO otežila prebiranje dokumentov na razumljiv način. Zaradi zastarelega formata je zelo težko, da ljudje vidijo dokumente ali jih uporabijo v raziskovalne namene,« opozarja raziskovalec NLP-jev.

CIA je IZJEMNO otežila prebiranje dokumentov na razumljiv način.

Ameriška vlada je že lani objavila tudi tri video posnetke srečanj z neznanimi letečimi predmeti, ki so jih zabeležili njeni vojaški piloti.

Senator Marco Rubio, republikanec iz Floride, ki vodi senatni odbor za obveščevalno dejavnost, je v enem od pogovorov pojasnil, da so v ZDA pravzaprav bolj zaskrbljeni zaradi morebitnega tehnološkega napredka »tekmecev« in ne toliko zaradi Nezemljanov.

»Odkrito, če gre za nekaj izven tega planeta, potem je to morda celo bolje, kot da bi šlo za to, da bi bili soočeni z nekim tehnološkim preskokom s strani Kitajcev, Rusov ali kakšnih drugih tekmecev,« je sklenil Rubio.

Delite članek