REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Britanska jedrska polomija: Izstreljena raketa za las zgrešila ministra

Britanska jedrska polomija: Izstreljena raketa za las zgrešila ministraGrant Shapps se je za las izognil smrti med poskusno izstrelitvijo balistične rakete »Trident.« Vir: Posnetek zaslona, X

Obrambni minister Velike Britanije Grant Shapps je eden redkih na takšnem položaju, tudi v mirnodobnih razmerah, ki nosi glavo naprodaj.

»Minister za obrambo je skoraj izgubil življenje med britanskim jedrskim poskusom,« poroča Sun.

Minilo je namreč komaj pol leta, odkar se je Shapps prigrebel do ministrske plače – in je malo manjkalo, da sta mu se tako visoka plača kot funkcija priskutili prav zaradi stanja resorja, ki mu poveljuje.

Ni skrivnost, da britanska mornarica razpada, a šele danes se je izvedelo za popoln debakel, ki se je pripetil pred mesecem dni ob izstrelitvi britanske rakete Trident.

Raketa bi morala preleteti nekaj tisoč kilometrov, preden bi neškodljivo pristala v Atlantiku med Brazilijo in Zahodno Afriko, a šale se pišejo same: zaradi neuspelega vžiga je strmoglavila v ocean ob obali Floride, tik ob jedrsko podmornico HMS Vanguard, v kateri je bil nesrečni Shapps.

Vse se je zgodilo med vajo v Atlantskem oceanu, ko je britanska mornarica izstrelila balistično raketo Trident 2, ki je strmoglavila le nekaj metrov od podmornice.

58-tonski izstrelek – opremljen z navideznimi bojnimi glavami – je eksplodiral tik ob plovilu, ki je prevažalo britanski vojaški vrh.

Obrambno ministrstvo v Londonu je potrdilo, da je med vajo 30. januarja pred Florido »prišlo do anomalije«, a še naprej zagotavlja, da njihovo jedrsko odvračanje ostaja »učinkovito«.

Cena vsake rakete »Trident« je okoli 17 milijonov funtov.

Zadnji test je bil leta 2016 in se je prav tako končal neuspešno, ker je raketa zašla s poti.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek