REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Blamaža ameriške mornarice: Pomorska sila številka ena ne zna uporabljati namerilnih naprav

Blamaža ameriške mornarice: Pomorska sila številka ena ne zna uporabljati namerilnih napravOčitno bi moralo vse osebje mornarice ponovno opraviti osnovno usposabljanje za rokovanje s strelnim orožjem. Vir: Posnetek zaslona, X

Ameriške oborožene sile se še naprej sramotijo, čast predstavitve svoje vojske v komični opravi pa je tokrat pripadla ameriški mornarici. Ameriška mornarica je namreč na svojih uradnih družbenih omrežjih Instagram in X objavila serijo slik, ki prikazujejo delo njihovega osebja.

Na eni od njih je mogoče videti moškega srednjih let, ki naj bi bil poveljnik Cameron Yaste, kako strelja s puško M4 z optičnim namerilom. Častnik ameriške mornarice je na prvi pogled videti kot vrhunski strelec iz hollywoodskih filmov, a malo boljša analiza fotografije razkrije vrsto podrobnosti, ki so milo rečeno nerodne. Za začetek, kako drži puško.

Prvič, optični namerilnik, ki je nameščen na puški, je obrnjen narobe, torej namesto da bi povečal – je oddaljeval in zmanjševal tarčo, za nameček pa je bil en (morda tudi oba) od dveh pokrovov na njem zaprt, tako da ni jasno, na kaj točno je ameriški poveljnik sploh streljal.

Na to je prvi opozoril Travis Akers, nekdanji obveščevalec ameriške mornarice, ki je na svojem računu na družbenem omrežju X delil fotografijo z uradnega računa mornarice in zapisal: »Draga mornarica ZDA, namerilnik je obrnjen na glavo. Točno zato imamo marince na ladjah.«

Njegova reakcija je sprožila plaz posmehljivih komentarjev, zaradi česar je ameriška mornarica odstranila zadevno sliko z vseh računov, pa tudi velik del negativnih odzivov.

Za celoten primer zveni pa naravnost odbito hashtag, ki je bil objavljen ob fotografiji in se je glasil »pripravljenost«.

Glede na spretnost, prikazano na sliki, lahko rečemo, da je ameriški častnik pripravljen le za upokojitev.

Cenzura na uradnih računih ameriške mornarice seveda ni ustavila kritičnih odzivov ljudi, tako so nekateri uporabniki na X-u opazili, da je puška nastavljena na avtomatski način streljanja in da »poveljnik nima pojma, kam letijo izstreljene krogle«, pa tudi, da ima ameriška mornarica težave z angleškim jezikom.

Komentar v zvezi z angleškim jezikom se nanaša na besedilo prvotne objave mornarice, ki navaja izraz »engaging in practice gun shoots«, namesto standardnega, enostavnejšega in logičnega »firearms training«.

Prav tako je sprednji ročaj nameščen veliko bližje, kot je običajna praksa, zato je vprašljivo, kako dobro je poveljnik sploh obvladoval orožje med akcijo.

K sreči je bila fotografija verjetno posneta na ladji, ki je bila na odprtem morju, tako da je obstajala le minimalna možnost, da bi se nekdo lahko nahajal na drugi strani narobe obrnjenega in zaprtega optičnega namerlinika.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek