REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Bizarni posnetki: talibani v ladjicah, ženske pa izključene iz državne uprave

Bizarni posnetki: talibani v ladjicah, ženske pa izključene iz državne upraveTalibani v ladjicah. Vir: Twitter

Več kot mesec dni zatem, ko so talibani prevzeli nadzor nad celotnim Afganistanom so se v javnosti pojavile bizarne slike, na katerih je videti talibanske bojevnike, kako se zabavajo z ladjicami v obliki labodov.

Talibani so se namreč odločili s »pedalini« veselo poganjati po lepem, modrem jezeru v pokrajini Bamjan.

Za nekatere Američane so bili ti posnetki te dni enaki zbujanju v nočno moro.

Doma pristaši gibanja »naredimo ZDA znova veliko« (MAGA) in Qanona, v tujini pa talibani, nekoč najpomembnejši nasprotniki Združenih držav Amerike - v bizarnih vlogah...

Podobne fotografije so talibane pred tem prikazale, kako se zabavajo z električnimi avtomobilčki v parku v Kabulu.

Slike je naredil in jih delil avtor filmov in novinar Jake Hanrahan.

»Te fotografije so resične« je poudaaril Hanrahan, ker so se  tako odbite in nenavadne zdele mnogim na družbenih omrežjih.

»Te fotografije so resične«.

Nekateri so se spraševali, kakšen smisel je v tem, da se vozijo naokoli z ladjicami v obliki labodov, hkrati oboroženi z metalci raket in strojnicami na ramenih.

Toda Afganistan je in bo še nekaj časa ostal zelo posebna država.

Tako kot so tudi ZDA.

Nekateri v odbitih fotografijah talibanov, kako se zabavajo kljub temu vidijo pozitivno sporočilo, namreč, da smo vsi in tudi talibani na koncu vendarle ljudje in da se kot takšni pač vsi radi – zabavamo.

Toda nekateri komentatorji opozarjajo, da je situacija v Afganistanu daleč od idilične.

Medtem ko se talibanski bojevniki zabavajo v opuščenih zabaviščnih parkih, ki so nastali v času intervencije Zahoda, so voditelji talibanov ukinili ministrstvo za ženske zadeve in uvedli ministrstvo za »krepost« ter afganistanskim ženskam kljub drugačnim obljubam dejansko otežili šolanje.

Ženske demonstrirajo v Kabulu
Ženske demonstrirajo v Kabulu. Vir: Twitter

Talibani Afganistank ob začetku novega šolskega leta namreč niso poklicali nazaj v šole, pač pa so to storili le za moške dijake in študente.

Študentkam pa so sporočili, da bodo odslej morale pouk spremljati le v razredih brez moških in da morajo ob tem spoštovati stroga islamska pravila oblačenja.

Tudi ženske zaposlene v državni upravi v Kabulu morajo ostati doma.

Svoja delovna mesta so zadržale le nekatere visoko šolane ženske in tudi tiste, za katere ne morejo najti nadomestil, na primer čistilke v ženskih straniščih.

Delajo lahko le še tiste, kjer ni mogoče najti nadomestne moške, je sporočil župan Kabula.

Nekaj deset žena je zaradi tega peotestiralo pred ministrstvi, toda vlada svoje odločitve ni spremenila.

Po oceni župana Kabula je bilo od okoli 3000 zaposlenih v državni upravi doslej okoli 1000 žensk.

Svoja delovna mesta so zadržale le nekatere visoko šolane ženske in tudi tiste, za katere ne morejo najti nadomestil, na primer čistilke v ženskih straniščih.

Delite članek