REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Apple z novimi prenosniki Macbook Pro

Apple z novimi prenosniki Macbook ProMacBook Pro

Ameriški tehnološki velikan Apple je predstavil nove prenosne računalnike serije Macbook Pro, katerih posebnost je posebno polje, občutljivo na dotik. To uporabnikom omogoča opravljanje številnih ukazov z dotikom, podobno kot na pametnih mobilnikih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Omenjeno polje oziroma vrstica na dotik se nahaja na tipkovničnem delu prenosnika, na mestu, kjer se običajno nahaja vrstica s funkcijskimi tipkami. Prednost polja na dotik je v tem, da se ukazi v njem samodejno prilagajajo glede na aplikacijo, ki je trenutno v uporabi.

Novi modeli serije Macbook Pro, ki jih je Apple v četrtek predstavil na posebnem dogodku na svojem sedežu v Silicijevi dolini, so na voljo s 13-palčnimi (33-centimetrskimi) in 15-palčnimi (38-centimetrskimi) zasloni. V gumb za vklop imajo vgrajen bralnik prstnih odtisov.

Cena 13-palčnega prenosnika z vrstico na dotike se bo začela pri 1799 dolarjih, začetna cena modela z večjim zaslonom in vrstico na dotik pa bo 2399 dolarjev.

Apple je naročila za nove prenosnike začel sprejemati že v četrtek, prve prenosnike z vrstico na dotik pa naj bi kupcem začel dobavljati v roku treh tednov. Različice prenosnikov s standardno tipkovnico naj bi bile na voljo takoj.

Ameriški tehnološki velikan je s tem še okrepil svojo ponudbo prenosnih računalnikov za najzahtevnejše uporabnike, pri katerih pa se sooča z vse več konkurence.

Na to polje vse bolj resno vstopa prav tako ameriški tehnološki velikan Microsoft, ki je sicer dan pred Applovo predstavitvijo razkril tudi nadgrajeni prenosnik Surface Book in svoj prvi namizni računalnik Surface Studio, ki oba ciljata na najzahtevnejše uporabnike.

Apple je v četrtek predstavil tudi novo TV-aplikacijo za gledanje televizijskih vsebin prek pametnih mobilnikov Iphone, tablic Ipad in vmesnikov za internetno televizijo Apple TV. V aplikacijo je vgrajen tudi Applov program za digitalno asistenco Siri, ki uporabnikom omogoča izvajanje določenih opravil z govornimi ukazi.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek