REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ameriški »nevidni« F-35 uničen zaradi – pozabljene svetilke

Ameriški »nevidni« F-35 uničen zaradi – pozabljene svetilke»Poškodbo motorja je prijavil vzdrževalcu in izjavil: 'Mislim, da sem pravkar posrkal svetilko.'« Vir: Posnetek zaslona, X

Pozabljena svetilka je uničila motor lovskega letala ameriških zračnih sil, vreden 14 milijonov dolarjev, potem ko je le-ta deloval brez ustreznih varnostnih postopkov.

Eden od 14 milijonov dolarjev vrednih motorjev na bojnem letalu F-35A ameriških zračnih sil je bil lani uničen, potem ko je inženir v letalu pustil kovinsko svetilko, razkriva vojaška preiskava preiskovalnega odbora za letalske nesreče zračnih sil ZDA, objavljena v četrtek.

Dragoceno letalo, del 56. bojnega krila ameriških letalskih sil, je bilo na rednem vzdrževanju v letalski bazi Luke v Glendaleu v Arizoni, ko se je 15. marca 2023 zgodila »nesreča.«

Vzdrževalnim delavcem v vojaški floti F-35 je bilo namreč po »nesreči s sistemom za gorivo« decembra 2022 ukazano, da vgradijo merilni čep v cev za gorivo vsakega motorja.

Motor, ki je doživel nesrečo je bil na enem od zadnjih letal, na katerih so opravili vgradnjo.

Pozabljena svetilka je uničila motor lovskega letala ameriških zračnih sil, vreden 14 milijonov dolarjev, potem ko je le-ta deloval brez ustreznih varnostnih postopkov.

Tričlanska inženirska ekipa iz 62. enote za vzdrževanje letal, ki je del 56. eskadrilje za vzdrževanje letal, je izvedla namestitev, pri čemer je odstranila eno samo ploščo, da bi vtaknila čep, in vklopila motorje, da bi preverila, ali naprava pušča gorivo.

Po poročilu v teh 13 minutah, ko so letalu omogočili delovanje, niso opazili nobenega alarma ali opozorila.

Šele ko so motor izklopili, so ugotovili, da je nekaj narobe, zaslišali so »žvenketajoči zvok« in odkrili »znatno škodo.«

Eden od inženirjev je kasneje »ugotovil poškodbe na loparicah motorja,« je ugotovila preiskava. »Poškodbo motorja je prijavil vzdrževalcu in izjavil: 'Mislim, da sem pravkar posrkal svetilko.'«

Zaradi napake inženirjev ni bil poškodovan noben človek, čeprav je bila cena »škode zaradi tujega predmeta« ocenjena na skoraj 4 milijone dolarjev.

Letalske sile naj bi se zaradi obsega razbitin odločile za odstranitev celotnega, 14 milijonov dolarjev vrednega motorja.

Preiskovalci so zaključili, da je bila napaka v tem, da inženirji niso sledili protokolu, ki zahteva »preverjanje orodja« pred testiranjem motorja.

Vir: Posnetek zaslona, X

Prav tako inženirji niso pritrdili vseh potrebnih predmetov nase, kot je narekoval postopek. Delavci so bili testirani na droge in alkohol in so bili negativni, poročilo pa je zanikalo, da so »dejavniki življenjskega sloga dejavnik nesreče«, pri čemer so del krivde pripisali uradnim postopkom, ki so omogočili, da sta dva člana vzdrževalne ekipe verjela, da je drug odgovoren za napačno svetilko pred preizkusom motorja.

Na vprašanje vojaškega bloga Task & Purpose v petek uradniki niso želeli razkriti, ali je bil kdo kaznovan zaradi drage napake.

F-35 je najdražji oborožitveni sistem, ki je bil kdaj izdelan, saj je v življenjski dobi razvoja stal približno 1,6 bilijona dolarjev.

Zračne sile Združenih držav so leta 2021 – skoraj 20 let po tem, ko je bilo problematično letalo zasnovano – priznale, da ni bilo cenovno dostopno, saj je letenje stalo skoraj 36.000 USD na uro v primerjavi z 22.000 USD na uro za F-16, ki naj bi ga F-35 nadomestilo.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek