REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ameriška sonda Peregrine, ki je strmoglavila v Tihi ocean, bi morala na Luno dostaviti ukrajinsko zastavo in zemljevid

Ameriška sonda Peregrine, ki je strmoglavila v Tihi ocean, bi morala na Luno dostaviti ukrajinsko zastavo in zemljevidNamenjeno na Luno, zgorelo in padlo v Tihi ocean. Vir: Posnetek zaslona, X

Ameriška vesoljska sonda, ki bi morala 23. februarja pristati na Luni, je strmoglavila proti Zemlji, zgorela v gostejših plasteh ozračja, če je še kaj ostalo od nje pa je padlo v Tihi ocean.

Ime Peregrine pomeni sokol selec. Ta je v strmoglavem letu najhitrejše živo bitje na Zemlji, saj pri tem lahko preseže celo hitrost 320 km/h.

Sonda oziroma pristajalnik Peregrine je bil izstreljen 8. januarja v ZDA in je imel na krovu 90 kilogramov zelo raznovrstnega raziskovalnega in poslovnega tovora, ki bi ga moral dostaviti na površje Lune, cela vrsta vozilc, celo kremirani ostanki 268 pokojnikov in lasje treh ameriških predsednikov so bili vmes, a se je načrt izjalovil zaradi težave s pogonom.

Ameriška vesoljska sonda, ki bi morala 23. februarja pristati na Luni, je strmoglavila proti Zemlji, zgorela v gostejših plasteh ozračja, če je še kaj ostalo od nje pa je padlo v Tihi ocean. Skupaj z njo pa tudi ukrajinska zastava in zemljevid...

Manj znano pa je, da je bila na pobudo ustanovitelja vesoljskega podjetja Spacebit, Ukrajinca Pavla Tanasjuka, na krovu sonde tudi ukrajinska zastava in zemljevid Ukrajine.

Le sedem ur po sicer uspešni izstrelitvi skoraj 1.300 kg težke sonde z raketo vulcan in dodatno stopnjo centaur na tekoči vodik so inženirji opazili, da je Peregrine usmerjen v napačno smer, zato sončne celice ne polnijo baterij, ki napajajo elektroniko.

Kmalu zatem je postalo jasno, da je iz vesoljskega plovila izteklo gorivo.

Sčasoma so spoznali, da je rezervoar za oksidant počil, verjetno zaradi zagozdenega ventila, in puščanje je povzročilo majhen potisk, ki je spremenil orientacijo sonde.

Ko je bilo vse to ugotovljeno, je Peregrine za popravke orientacije že porabil preveč goriva, da bi vstopil v orbito okoli Lune, kaj šele, da bi izvedel manevre, potrebne za mehak pristanek.

Po navedbah ukrajinskega portala strana.ua je skupaj z vesoljskim plovilom Peregrine tako zgorela tudi zastava Ukrajine.

Sonda Pelegrine
Sonda Peregrine. Vir: Posnetek zaslona, X

Ta tovor, zastavo in zemljevid Ukrajine na kovinski plošči je na krov Peregrine namestilo ukrajinsko-britansko podjetje Spacebit.

Vodja podjetja Pavel (po ukrajinsko Pavlo) Tanasjuk je ta polet napovedal kot »prvo ukrajinsko odpravo na Luno.«

Na tiskovni konferenci leta 2021 je izjavil: »To je prva odprava ne samo za Ukrajino, ampak tudi za ZDA po mnogih letih ... Ukrajinska stran bo izdelala posebno kamero in senzor sevanja.«

Po izstrelitvi pa resda o kameri in senzorju ni bilo ne duha ne sluha...

Je pa zato Tanasjuk na svojem Facebook profilu objavil fotografijo ploče z 'zastavo' in zemljevidom Ukrajine, kakršna je bila pred letom 2014.

Zdi se, da sta zastava in zemljevid nadomestila kamere in senzor.

Denar z ukrajinske strani je dalo podjetje za proizvodnjo vodke.

Prispevek k projektu je znašal približno 1,5 milijona dolarjev.

Za zastavo in zemljevid je to res veliko...

Pelegrine je imel na krovu 90 kilogramov zelo raznovrstnega raziskovalnega in poslovnega tovora, ki bi ga moral dostaviti na površje Lune, cela vrsta vozilc, celo kremirani ostanki 268 pokojnikov in lasje treh ameriških predsednikov so bili vmes.

»Prva ukrajinska misija na Luno« se je končala na enak način kot marsikaj v »Nezaležni« (Ukrajini).

Toda tokrat gospodu Tanasjuku ne bo treba odgovarjati za porabljen denar.

Glede na to, da je ruski sondi Luna 25 lani pristajanje na Luni, po sicer uspešnem kroženju, spodletelo, si po takratnem veselju Kijeva lahko mislimo, kako bi marionetni režim Zelenskega propagandno izkoristil novico o ukrajinski zastavi in zemljevidu na Zemljinem naravnem satelitu v primeru uspeha.

Takoj po izstrelitvi sonde je Tanasjuk objavil  fotografijo plošče z ukrajinsko zastavo na svojem Facebook profilu, nato pa pod njo všečkal privoščljiv komentar, ki ga je napisal  neki George Djorgovski: »Naslednjič pristanite blizu mesta padca Lune-25 in tam postavite zastavo.«

Toda sonda, pravzaprav prvi ameriški lunarni pristajalnik, se po več kot pol stoletja ni uspela utiriti v orbito okoli Zemljinega spremljevalca.

Z velike višine, celo onkraj tira Lune, je začela padati proti Zemlji in strmoglavila nanjo 18. januarja zvečer, kar so razložili s skrbjo, da ne postane vesoljski odpadek.

Preostanek goriva je namreč omogočil le še usmeritev na t. i. podmorsko »pokopališče vesoljskih plovil« v južnem delu Tihega oceana.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek