REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Ali bi obiskali restavracijo »Zgrešenih naročil«?

Ali bi obiskali restavracijo »Zgrešenih naročil«?Bi šli v restavracijo, kjer boste verjetno na mizo dobili jed, ki je sploh niste naročili, še manj pa pričakovali? Morda se sliši nenavadno, a tovrstna storitev dejansko predstavlja zelo pomembno življenjsko lekcijo o človečnosti in pomenu prijaznosti v vsakdanjem življenju... Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Včasih lahko že najmanjša napaka, ki se zgodi ob obisku restavracije, kot je napačno prinesena pijača ali priloga, pokvari izkušnjo in postane veliko večja težava, kot objektivno je.

Vendar delavci znane japonske restavracije pogosto prinesejo popolnoma drugačne jedi od tistih, ki jih naročijo stranke, pa navkljub temu - nikoli ni pritožb.

Gre za pop-up restavracijo Restaurant of Mistaken Orders v Tokiu, v kateri delajo izključno ljudje z demenco.

Cilj projekta je razviti zavest o delavcih v gostinstvu in poudariti, da so še vedno ljudje, pa tudi, da je nekaj povsem običajnega, da delamo napake.

Restavracija je družabni in kulinarični eksperiment, ki je med drugim dokazal, da so lahko tudi starejši energični in delovno sposobni, ob dovolj potrpežljivosti in prijaznosti.

»Demenca je tako napačno razumljena, da ljudje mislijo, da tisti, ki zbolijo za njo, niso sposobni živeti, kar pogosto vodi v izolacijo od družbe. Želimo spremeniti perspektivo, da bi bili ljudje bolj sproščeni in prijaznejši do drugih, z ali brez demence,« je v promocijskem videu povedal vodja restavracije Shiro Oguni.

Po zadnjih statističnih podatkih Svetovne zdravstvene organizacije več kot trideset milijonov ljudi po vsem svetu trpi za demenco, v naslednjih tridesetih letih pa naj bi ta številka presegla sto milijonov.

V videu lahko vidite starejše natakarje in natakarice, ki si izmenjujejo nasmehe s strankami, si zapisujejo in vedno znova preverjajo svoja zgrešena naročila.

Poleg strežbe pa delavci priredijo še koncert in igrajo na inštrumente ter tako še dodatno prispevajo k veselemu vzdušju. Glede na ocene na spletni strani restavracije je bilo približno trideset odstotkov naročil zamenjanih z drugimi jedmi, vendar je bilo devetindevetdeset odstotkov strank - zadovoljnih.

Čeprav je bil koncept zastavljen kot začasen, je na družbenih omrežjih pustil močan vtis. Uporabniki so povedali, da se jim zdi restavracija poleg tega, da je dober način za ozaveščanje javnosti o demenci, tudi odlična priložnost za vključevanje starejših v skupnost, ki jim daje možnost, da uživajo v druženju z različnimi ljudmi.

Takšen projekt je pravi primer človečnosti, lekcija empatije in potrpežljivosti skozi »vsakdanje in običajne« izkušnje, kot je obisk restavracije. Na restavracijo »Zgrešenih naročil« se lahko spomnimo, če nam natakar naslednjič pomotoma prinese jed, ki je morda nismo naročili.

Takrat ga namesto negativne reakcije lahko vljudno ogovorimo in rešimo situacijo ob nasmehu. Enak način razmišljanja lahko uporabimo kadarkoli, saj medsebojnega spoštovanja in pozitivnega odnosa do življenja, pa tudi do drugih, ni nikoli dovolj, sporoča časnik Financial Express.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek