REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino drugič obravnaval predlog novele zakona o visokem šolstvu

Odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino v četrtek čaka druga obravnava predloga novele zakona o visokem šolstvu, s katero želi vlada spodbuditi kakovost visokega šolstva. Poleg stabilnega financiranja novela po navedbah vlade prinaša tudi odprtost sistema v mednarodno okolje in povečuje prilagodljivost študijskih programov.

Novela pod drugačnimi pogoji kot doslej predvideva uvajanje tujih učnih jezikov pri izvajanju visokošolskih programov. Na to so se kritično odzvali številni ustvarjalci, raziskovalci in izobraževalci. Opozorili so, da se s tem ukinja slovenski učni jezik na domačih univerzah. Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so očitek zavrnili kot neutemeljen.

V prvem branju, ki je bilo že sredi julija, je za novelo glasovalo 46 poslancev, proti jih je bilo 15. Nasprotovanje noveli so izrazili v poslanskih skupinah ZL in NSi ter v skupini nepovezanih poslancev, v SDS pa so jo sprejeli z deljenimi občutki.

Parlamentarni odbor je 13. oktobra pripravil tudi javno predstavitev mnenj o noveli. Medtem ko so jo rektorji, študenti in del stroke podprli, pa je del slovenistov in akademikov izrazil zaskrbljenost zaradi uvajanja tujih učnih jezikov.

Delite članek