REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Twitter odkril še več domnevno z Rusijo povezanih profilov

Twitter odkril še več domnevno z Rusijo povezanih profilov

Spletno družbeno omrežje Twitter je v petek sporočilo, da so bili pred predsedniškimi volitvami v ZDA leta 2016 profili, ki so povezani z Rusijo, bolj razširjeni, kot so sprva verjeli. Podjetje je namreč odkrilo in zaprlo dodatnih 1062 profilov, ki naj bi bili povezani z rusko vlado.

Omenjeni profili so bili povezani s Spletno raziskovalno agencijo, ki velja za organizacijo, kjer vzpostavljajo lažne profile z namenom širjenja določenih informacij. Ta agencija pa naj bi bila povezana z rusko vlado.

Twitter je v petek še sporočil, da so že poslali elektronska sporočila skoraj 670.000 ljudem v ZDA, ki so v času pred volitvami sledili tem profilom, delili njihova sporočila ali jih "všečkali". 

Spletni giganti Google, Facebook in Twitter so se morali v zadnjem letu braniti pred številnimi očitki, da so omogočili širjenje laži, ki so vplivale na javno mnenje.

Twitter je v petek še sporočil, da so že poslali elektronska sporočila skoraj 670.000 ljudem v ZDA, ki so v času pred volitvami sledili tem profilom, delili njihova sporočila ali jih "všečkali". "Kakršna koli takšna aktivnost predstavlja izziv demokratičnim družbam povsod in zavezani smo, da bomo nadaljevali svoje delo na tem pomembnem področju," so zapisali pri Twitterju.

Podjetje je zaenkrat identificiralo 3814 profilov, povezanih s Spletno raziskovalno agencijo, ki so objavljali vsebino pred ameriškimi volitvami. Te profili so skupaj objavili več kot 175.000 tvitov, kar predstavlja 8,4 odstotka tvitov, ki so bili v predvolilnem času povezani z volitvami.

Skupaj so odkrili že več kot 50.000 takšnih profilov, ki so brez človeške interakcije objavljali vsebino.

Preiskovalci na Twitterju so med drugim odkrili še dodatnih 13.512 avtomatiziranih profilov, ki naj bi bili povezani z Rusijo in so bili aktivni pred ameriškimi volitvami novembra leta 2016. Skupaj so odkrili že več kot 50.000 takšnih profilov, ki so brez človeške interakcije objavljali vsebino.