REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Odzivi na najhujši strelski pokol v ZDA

Odzivi na najhujši strelski pokol v ZDAMandalay Hotel

Američani so se na ponedeljkov najhujši strelski pokol v zgodovini ZDA odzvali tragično predvidljivo, saj zagovorniki pravice do orožja pri njej vztrajajo in zavračajo razpravo, nasprotniki pa zaman zahtevajo ukrepanje kongresa in zvezne vlade. Število žrtev se je do ponedeljka zvečer povzpelo na 59 mrtvih in 525 ranjenih.

Oblasti v Las Vegasu predvidevajo, da se bo število žrtev povečalo, saj je več ranjenih v kritičnem stanju.

Število žrtev se je do ponedeljka zvečer povzpelo na 59 mrtvih in 525 ranjenih.

Preiskava pokola, ki ga je izvedel 64-letni upokojeni računovodja Stephen Paddock, se nadaljuje, policija pa še vedno ne pozna motiva tudi po preiskavi obeh njegovih hiš v mestih Mesquite in Reno. Trupla žrtev so s prizorišča zločina v ponedeljek odvažali še 12 ur po pokolu, identifikacija žrtev pa se je zavlekla.

Paddock je v ponedeljek zgodaj zjutraj po srednjeevropskem času streljal iz svoje sobe na 32. nadstropju hotela Mandalay Bay na udeležence koncerta country glasbe na tleh, nato pa se je ubil tik preden so posebne policijske enote vdrle v sobo.

Šerif mesta Las Vegas Joseph Lombardo je sporočil, da so v sobi odkrili 23 kosov strelnega orožja, gore streliva, v hiši v Mesquitu pa še 19 kosov strelnega orožja. Podatkov o odkritjih v hiši v Renu do ponedeljka zvečer še ni bilo.

Odgovornost za napad je prevzela skrajna skupina Islamska država, vendar je tudi FBI ob tem zamahnil z roko, saj ni nobenega suma, da bi bil beli bogati upokojenec povezan s kakšno teroristično ali drugo skupino. Njegov brat Eric je ameriškim televizijam zagotovil, da Stephen ni bil veren niti je sledil kaki ideologiji, ampak je le životaril z denarjem, ki ga je zaslužil z nepremičninami in igrami na srečo.

Odgovornost za napad je prevzela skrajna skupina Islamska država.

Odgovora na vprašanje, kako je pretovoril goro orožja in streliva v hotelsko sobo mimo varnostnih kamer, še ni, prav tako ne na vprašanje, kje je kupil vse to orožje in strelivo. Njegova spremljevalka, 62-letne Marilou Danley, ki so jo nekaj časa iskali, je bila na Filipinih in ni osumljenka. "Pojma nimamo v kaj je verjel. Nimam vpogleda v pamet psihopata," je dejal šerif Lombardo.

Morda pa se ga je kaj prijelo od očeta Benjamina Paddocka, ki je bil v 60. letih prejšnjega stoletja slavni bančni ropar in begunec iz zapora, vendar je bil nato sumljivo dolgo časa na prostosti v državi Oregon, kjer je vodil uradno dvorano za tombolo, kjer so se sprejemale nezakonite stave. Tudi po aretaciji za kriminalno združevanje je bil kmalu na prostosti, kar pomeni, da je verjetno delal za FBI kot informator.

Predsednik ZDA Donald Trump je zločin označil za dejanje čistega zla in opravil tradicionalno minuto molka za žrtvami ter podal prav tako tradicionalno sporočilo, da je z žrtvami v mislih in molitvah. Podobno so naredili tudi v zveznem kongresu. Takoj nato pa so se zarisale običajne fronte med zagovorniki in nasprotniki orožja.

Voditelj televizije Fox News Howard Kurtz je izjavil, da je nadzor nad orožjem legitimno vprašanje, da pa bi demokrati morali počakati s tem še kakšen dan. Nekdanji voditelj iste televizije Bill O'Reilly je ugotovil, da so takšne tragedije pač cena svobode, ki jo uživajo Američani. O'Reilly se še vedno ne more načuditi, kako imajo lahko civilizirane države splošno zdravstveno zavarovanje, ne pa pravice do orožja.

"Nasilni norci lahko hodijo naokoli, dokler ne povzročijo škode, ne glede na to, kako nevarni so. To je pač cena svobode in nadzor nad orožjem ne bo preprečil pokolov," je menil O'Reilly, ki je tipičen predstavnik svoje vrste v ZDA, kjer sta v letošnjih 275 dneh le dva minila brez žrtev nasilja s strelnim orožjem.

Televizijski pridigar Pat Robertson je izjavil, da je pokol posledica pomanjkanja spoštovanja do predsednika, domovine, zastave, domoljubov in svetega pisma. Voditelj oddaje na skrajno desnem mediju InfoWars David Knight pa sumi, da so pokol zakuhali levičarji, ki želijo konservativnim Američanom vzeti orožje, da bi izvedli revolucijo.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Huckabee Sanders je jokala za žrtvami, vendar odločno zavrnila novinarska vprašanja glede orožja, češ da je sedaj še prekmalu za politične razprave in da so potrebne molitve. Največji orožarski lobi v ZDA NRA se je malce potuhnil in republikanci v kongresu so začasno dali na hladno predlog zakona, ki bi odpravil prepoved dušilcev zvoka za orožje. Povsem resno so ga utemeljevali s skrbjo za sluh lovcev.

Lanska predsedniška kandidatka demokratov Hillary Clinton je napadla NRA, ki je lani širil laži o njeni kandidaturi in zahtevala, da se politika umakne resnim ukrepom. Nekdanji podpredsednik ZDA Joe Biden je dejal, da mu je dovolj. Belo hišo in kongres je pozval k ukrepanju. Voditeljica demokratov v predstavniškem domu Nancy Pelosi zahteva ustanovitev posebnega kongresnega preiskovalnega odbora o orožarskem nasilju, vendar se ne bo nič zgodilo.

Decembra 2012 je strelec v Connecticutu pobil 20 predšolskih otrok in kongres se ni zganil niti za milimeter, demokratska senatorja iz te države pa znova zaman pozivata k ukrepom. "Kongres naj dvigne svojo rit in nekaj naredi. Izrazi sožalja so okrutno prazni in strahopetnost kolegov pred oborožitveno industrijo me spravlja ob pamet," je dejal senator Chris Murphy.

"Misli in molitve več ne zadostujejo. Moramo se začeti pogovarjati o tem, kako zaustaviti nasilje, saj je tragedij enostavno preveč," je sporočila demokratska senatorka iz Massachusettsa Elizabeth Warren.

Tragedija je dobila najmanj enega spreobrnjenca, ki je zaslovel na družbenih medijih. To je kitarist skupine Josh Abbott Band Caleb Keeter, ki je nastopil na koncertu v Las Vegasu. "Celo življenje sem zagovarjal pravico do orožja, sedaj pa nimam besed, da bi izrazil, kako zelo sem se motil in žal mi je, da tega nisem prej ugotovil," je sporočil Keeter, ki je komajda odnesel živo glavo pred Paddockovimi streli.

Delite članek