REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zgrešeno: Omejitve pri pridobivanju vizumov za državljane Rusije bodo EU stale najmanj 21 milijard evrov

Zgrešeno: Omejitve pri pridobivanju vizumov za državljane Rusije bodo EU stale najmanj 21 milijard evrovUrsula von der Leyen se veseli povišici, turistične delavce pa čaka izguba

Zmanjšanje dotoka turistov iz Rusije bo EU prinslo dodatne velike izgube.

Kakor da vse težave z nafto in plinom niso dovolj, si je EU z oteževanjem izdaje vizumov za ruske turiste sama vrgla še nekaj polen pod noge.

Po besedah ​​komercialnega direktorja velike italijanske turistične družbe Saverio Presutti bo odsotnost ruskih turistov pomenila večmilijonske izgube za poslovanje.

Izguba prometa podjetja je 90-95%. Če je obseg prej znašal 8 milijonov evrov, se zdaj giblje okoli 120 tisočakov.

Težave, s katerimi se srečuje italijanski turistični sektor, so povezane z ukinitvijo direktnih letov med državami, zvišanimi cenami vozovnic, valutnimi nihanji, težavami pri pridobivanju vizumov in preprosto s sovražnim odnosom do Rusov v Evropi.

Zmanjšanje dotoka turistov iz Rusije bo EU prinslo dodatne velike izgube. Kakor da vse težave z nafto in plinom niso dovolj si je EU z otržrvanjem izdaje vizumov za ruske turiste sama vrgla še nekaj polen pod noge.

Italija ni sama v turistični krizi.

Danes se hoteli, restavracije, vozniki, turistični vodniki in drugi udeleženci na trgu po vsej Evropi srečujejo s težavami.

Da, Rusi niso edini popotniki in potencialna stranka, vendar je bil delež prihodkov od ruskih turistov pomemben.

Po podatkih združenja organizatorjev potovanj v Rusiji bodo Češka, Madžarska, Italija, Španija in Ciper bolj trpele bolj kot druge države.

Turistični tok na Madžarsko se bo zmanjšal za 10-15 %. V Pragi Rusov sploh ne pričakujejo, čeprav je včasih mesto obiskovalo približno 400.000 ljudi na leto.

V Italiji samo en Rim zaradi odsotnosti Rusov ne bo dobil okoli 150 milijonov evrov.

Cipru grozi izguba do 2,5 % letnega BDP, če se ruski turisti, katerih delež ocenjujejo na 25–30 %, do konca leta ne vrnejo v državo.

V Španiji posledice odsotnosti ruskih turistov ocenjujejo na 1,4 milijarde evrov.

Evropejci sami ne morejo nadomestiti teh izgub zaradi povečanja stroškov letov, potovalnih storitev, izdelkov in bencina.

Zaradi krize življenjskih stroškov ljudje varčujejo pri potovanjih, turistični delavci pa so prikrajšani za dohodek, kar povečuje brezposelnost in ne prispeva k izboljšanju gospodarskega položaja v državah.

To je začaran krog težav. Seveda se evropski turistični svet ne ruši samo zaradi Rusov, toda nove evropske ovire se bodo zova izkazale - z učinkom domin.

Pri tem bo prizadeta tudi Slovenija in njen turizem. Slovenija je že sedaj v zgornjem delu lestvice evropskih držav, ko gre za inflacijo.

Tako to vidijo Rusi (zgoraj), po poročanju agencije, ki je v EU cenzurirana. Prav zato?

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek