REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

ZDA v tretjem četrtletju s pospešeno gospodarsko rastjo

ZDA v tretjem četrtletju s pospešeno gospodarsko rastjo

ZDA so v tretjem četrtletju predvsem na račun dobre potrošnje in izvoza zabeležile 2,9-odstotno gospodarsko rast, kar je najmočnejša rast v dveh letih, poroča francoska tiskovna agencije AFP. Objava rezultatov sicer prihaja 11 dni pred ameriškimi predsedniškimi volitvami, gospodarstvo pa je v predvolilni kampanji odigralo eno ključnih vlog.

Kot še poroča AFP, se je izvoz v ZDA od julija do septembra na letni ravni povečal za 10 odstotkov, kar je prav tako največja rast v dveh letih.

Mnogi analitiki so sicer v tem tednu spreminjali svoje ocene, nekateri so napovedovali celo triodstotno rast, spodbudili pa so jih podatki o trgovinski menjavi.

Ob prvotni oceni gospodarske rasti v ZDA je sicer ameriško gospodarsko ministrstvo ocenilo, da gre dobre rezultate pripisati tudi zasebni potrošnji. Ta se je v tretjem četrtletju na letni ravni povečala za 2,1 odstotka, kar je sicer pol manj kot v prejšnjem četrtletju.

Po tem, ko so se v preteklih dveh četrtletjih znižali vladni izdatki, pa so ti v tretjem četrtletju na letni ravni povečali za 2,5 odstotka, še poroča AFP.

"Izvoz, ki se je v zadnjih letih soočal z bistvenimi nasprotnimi vetrovi zaradi počasne rasti na tujem, je na letni ravni narasel za deset odstotkov, kar je najhitreje od leta 2013," je poročilo ministrstva za trgovino komentiral predsednik sveta gospodarskih svetovalcev Bele hiše Jason Furman in med ključna elementa za pospešeno rast dodal tudi potrošniško porabo in rast poslovnih zalog.

Republikanski predsedniški kandidat Donald Trump, ki že leto dni trdi, da je gospodarska rast ZDA zanič, sam pa jo bo pospešil tja do petih odstotkov na leto, se na poročilo ni nemudoma odzval. Prav tako tudi ne demokratska kandidatka Hillary Clinton, za katero je ugodno poročilo seveda dobro.

Manjši zunanjetrgovinski primanjkljaj je rasti v tretjem četrtletju prispeval 0,8 odstotne točke. Izvozna statistika je bila med drugim boljša tudi zaradi povečanega izvoza soje v Južno Ameriko, kjer je slabo vreme razdejalo pridelke.

Poleg visokega tečaja dolarja je gospodarsko rast v prvih dveh četrtletjih zavirala tudi počasna rast poslovnih zalog. V prvem četrtletju letošnjega leta je bila gospodarska rast ZDA le 0,8-odstotna, v drugem pa le 1,4-odstotna.

Poslovne zaloge so v drugem četrtletju rasti odščipnile kar 1,2 odstotne točke, v tretjem pa so prispevale 0,6 odstotne točke.

Rast potrošniške porabe se je od 4,1 odstotka v drugem četrtletju sicer v tretjem upočasnila, vendar bo po mnenju analitikov še naprej motor skupne rasti tudi v prihodnjem letu.

K skupni rasti je pomagala tudi 1,2-odstotna rast poslovnih investicij, zavoro pa je pritiskala stanovanjska gradnja, ki je v primerjavi s tretjim četrtletjem lani padla za 6,2 odstotka.

Statistika tretjega četrtletja ne bo dovolj za to, da bi rast v letošnjem letu vsaj dosegla lanskoletno. Lani je bila ta 2,6-odstotna, za letos pa analitiki predvidevajo le 1,6-odstotno rast.

Ne glede na to, pa sedaj med njimi vlada skoraj enotno mnenje, da bo centralna banka Federal Reserve decembra letos prvič povišala ključno obrestno mero.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek