REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zaradi globalnega segrevanja prizemljenih vse več letalskih potnikov

Zaradi globalnega segrevanja prizemljenih vse več letalskih potnikov

V treh dneh izredno vročega junija je bila letalska družba American Airlines prisiljena odpovedati 57 regionalnih letov iz Phoenixa. Več vročinskih valov bi v prihodnje lahko pomenilo, da bo odpovedanih oziroma preloženih vse več letov ali pa bodo letalske družbe morale zmanjšati težo na letalu. To lahko pomeni tudi prizemljitev potnikov.

V letalski panogi so izredno vroči dnevi tako imenovani "dnevi omejene teže", je ta teden poročal Washington Post. V izredni vročini namreč letala ne morejo vzleteti polno naložena.

Obstajajo trije načini, kako lahko letalo zmanjša težo: z manj goriva, manj tovora ali manj potnikov.

Študija raziskovalcev z univerze Colombia University iz leta 2015 napoveduje, da se bo do leta 2050 število dni omejene teže na najbolj ogroženih letališčih v ZDA povečalo za do štirikrat. Na najbolj vročih dneh in najdaljših poletih bi to lahko pomenilo, da bo na letališču ostalo prizemljenih na desetine potnikov.

Na vroče dneve je hitrost, pri kateri se letalo lahko odlepi od tal, višja. Vzlet lahko v tem primeru omogočijo daljše letalske steze. Kadar pa tudi to ne pomaga ali ni na voljo, se morajo letalske družbe odločiti: ali naj odpovedo let, počakajo na ohladitev ali zmanjšajo težo.

Medtem ko so večja letala bolj sposobna prilagajanja - tudi z uravnavanjem količine goriva - pa imajo manjša letala manj manevrskega prostora. Zato bi po besedah raziskovalcev v prihodnje na tleh lahko ostalo več letal, ki naj bi opravila regionalne polete.

V študiji so se sicer raziskovalci osredotočili na štiri ameriška letališča: Phoenix zaradi števila vročih dni, Denver zaradi nadmorske višine in posledično redkejšega zraka ter newyorško letališče La Guardia ter letališče Reagan v prestolnici Washington, ki imata kratke vzletne steze in izredno gost promet.

"Z veliko verjetnostjo lahko trdimo, da se bodo vročinski dogodki, ki vodijo do omejevanja teže, v prihodnje dogajali pogosteje," je dejal podnebni raziskovalec na Columbii Radley Horton.

Število dni, ko bo moral standardni boeing 737 za vzlet zmanjšati težo za okoli 4500 kilogramov, se bo v Phoenixu povečalo na 20, so izračunali strokovnjaki. Več bo tudi dni, ko bo potrebno okoli 6800 kilogramov lažje letalo - teoretično bi moralo na tako vroč dan v primeru potrebe po polnem rezervoarju na tleh ostati 79 potnikov s svojo prtljago.

Kot so še opozorili strokovnjaki, je letalska panoga na tovrstne vidike podnebnih sprememb občutno premalo pozorna.

Delite članek