REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Zakaj bi za "tankal" v Sloveniji, raje v Avstrijo po cenejšega in boljše kakovosti

Zakaj bi za

Prazen tank? Domačini ob meji še vedno svetujejo Avstrijo. Cene pogonskih goriv so namreč v Sloveniji v torek dosegle nov vrh letos.

V Avstriji so cene precej nižje, prihranek na poln tak goriva pa tudi več evrov. Zato ob obisku katerega od bencinskih servisov čez mejo hitro zasledimo številne slovenske registrske tablice. Gorivo v Avstriji, kjer sicer nimajo enotne cene goriva na vseh črpalkah, je namreč cenejše kot v Sloveniji. A ker se cene lahko precej razlikujejo in se čez dan tudi spremenijo, je najbolje, da gibanje cen  preverimo na spletu , preden se načrtno odpravimo po gorivo k sosedom.

Prihranek tudi do sedem evrov

Cene pogonskih goriv so v okolici Bad Radkersburga bistveno nižje kot pri nas. Tam se cena dizla danes giblje med 1,102 in 1,105 evri za liter, cene 95-oktanskega bencinskega goriva pa med 1,165 in 1,179 evri za liter. Prihranek za dizel lahko v tem primeru znese tudi sedem evrov ali več. 

Marko Brezovšek je lastnik črpalke Shell v avstrijskem Špilju. Povedal je, da Slovenci tam zelo pogosto točijo gorivo, saj je črpalka le streljaj oddaljena od Šentilja, cene pa so v Avstriji nižje tudi do deset centov na liter. Tisti z velikim rezervoarjem tako lahko prihranijo tudi do deset evrov.

Prihranijo posebej tisti, ki se mimo avstrijskih črpalk vozijo zaradi službe oziroma živijo v bližini. V primeru, da bi se samo zaradi goriva v Avstrijo vozili več kot deset kilometrov, prihranek ne bo več tako opazen.

Je v Avstriji gorivo kakovostnejše?

Poleg tega, da rezervoar svojega avtomobila napolnijo veliko ceneje kot pri nas, so mnogi prepričani, da je gorivo avstrijskih bencinskih črpalk kakovostnejše. Nekateri pripovedujejo, da z avstrijskim gorivom z enim polnim rezervoarjem prevozijo 80 do kar 100 kilometrov več. 

»Stranke pripovedujejo, da z našim gorivom naredijo dosti več kilometrov,« je povedal Mirko Brezovšek, črpalke Shell v Spielfeldu.


Na letni ravni prihranek še višji

Letno lahko ob omenjenih prihrankih in predpostavki, da točite gorivo v 50-litrskih rezervoar dvakrat mesečno, prihranite od 120 do 168 evrov ali več.

Seveda, se računica ne izide več, če se v Avstrijo vozite več deset kilometrov le zaradi goriva. Za številne Štajerce, ki se dnevno vozijo v Avstrijo na delo, ali živijo tik ob meji, pa so izračunani prihranki dosegljivi.

Članek omogoča: SOBOTAINFO