REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Xi Jinping: Sankcije so dvorezen meč, zgodovina kaže, da hegemonija ne prinaša miru in varnosti

Xi Jinping: Sankcije so dvorezen meč, zgodovina kaže, da hegemonija ne prinaša miru in varnostiKitajski predsednik Xi Jinping. Vir: Posnetek zaslona, Twitter

Politika sankcij je bumerang in dvorezen meč, njena uporaba bo na koncu škodila tako svetovni skupnosti kot tistim, ki jih uvajajo, je na poslovnem forumu držav članic BRICS dejal kitajski predsednik Xi Jinping.

Vse skrbi, da bi lahko svetovno gospodarstvo zapadlo v močvirje krize.

»Realnost znova kaže, da so sankcije kot bumerang in palica z dvema koncema. Politizacija svetovnega gospodarstva, njegova preobrazba v instrument in orožje, uporaba prevladujočega položaja v svetovnem finančnem sistemu za samovoljno uvedbo sankcij na koncu škodi ne le svetovni skupnosti, ampak tudi tistim, ki jih sprožajo«, je dejal Xi Jinping.

Voditelj Kitajske je dodal, da so zdaj nekatere pomembne proizvodne in dobavne verige umetno motene, svetovna inflacija raste, mednarodni finančni trgi pa še naprej nihajo, kar slabi svetovno gospodarstvo.

»Vse skrbi, da bi lahko svetovno gospodarstvo zapadlo v močvirje krize,« je dejal Xi Jinping in dodal, da je bolj kot kdaj koli prej pomembno voditi »odgovorno gospodarsko politiko, da bi se izognili negativnim vplivom na države v razvoju.«

Države BRICS je pozval, naj okrepijo sodelovanje na področju proizvodnje hrane in energije, pri čemer je spomnil, da se je okoli 1,2 milijarde ljudi v 70 državah soočilo z epidemijo, prehransko, energetsko in dolžniško krizo.

Kitajski predsednik je tudi poudaril, da je kriza v Ukrajini pokazala, da širitev vojaških blokov neizogibno vodi v negotovost, ko gre za varnost.

»Zgodovina nam kaže, da hegemonija, politika oblikovanja blokov, pa tudi nasprotovanje blokom ne prinašajo miru in varnosti, ampak nas vodijo v vojne in spopade,« je poudaril Xi Jinping.

Toda v Evropi in ZDA so na ta opozorila še vedno gluhi…

Delite članek