REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vse večja gneča pred vrati BRICS, ki po deležu v svetovnem BDP-ju že prekaša skupino G7!

Vse večja gneča pred vrati BRICS, ki po deležu v svetovnem BDP-ju že prekaša skupino G7!Organizacija BRICS je po deležu v svetovnem BDP-ju že prekosila skupino doslej najbolj razvitih držav - Kanado, Francijo, Nemčijo, Italijo, Japonsko, Združeno kraljestvo in Združene države Amerike.. Vir: Posnetek zaslona, Telegram

Mednarodna organizacija BRICS vse bolj napreduje in širi članstvo.

Spomnimo, BRICS [bríks] je kratica, ki označuje pet največjih gospodarstev v vzponu: Brazilijo, Rusijo, Indijo, Kitajsko in Južno Afriko.

Od leta 2009 se vlade držav BRICS vsako leto srečujejo na uradnih vrhunskih srečanjih. Zadnji 14. vrh BRICS-ov je 24. julija 2022 gostila Kitajska.

Te dni je prošnjo za članstvo oddala še Mehika, na članstvo pa čaka še vrsta drugih držav: Alžirija, Argentina, Bahrajn, Bangladeš, Belorusija, Egipt, Indonezija, Iran, Nigerija, Pakistan, Savdska Arabija, Sudan, Sirija, Turčija, ZAE...

Tudi Venezuela in Zimbabve sta že izrazila zanimanje za članstvo v BRICS.

Južna Afrika bo sicer gostila vrh držav BRICS v provinci Gauteng od 22. do 24. avgusta letos, je povedal južnoafriški minister Mondli Gungubele.

BDP Brics-a in G-7
Primerjava: BDP držav BRICS in G7. Vir: Posnetek zaslona

Gungubele je to izjavil med poročanjem medijem o seji vlade, poroča tiskovna agencija Xinhua.

Letošnji vrh bo po besedah ministra potekal pod geslom BRICS in Afrika: Partnerstvo za medsebojno pospešeno rast, trajnostni razvoj in vključujoč multilateralizem.

Obstaja še razširjena skupina BRICS+.

Južnoafriška republika je 1. januarja 2023 prevzela predsedovanje BRICS-u od Kitajske.

Zanimiv je tudi podatek, da je organizacija BRICS po deležu v svetovnem BDP-ju že prekosila skupino doslej najbolj razvitih držav G7.

Skupina sedmih sebe vidi kot neformalno skupino gospodarsko najuspešnejših liberalnih demokracij.

G7 sestavljajo Kanada, Francija, Nemčija, Italija, Japonska, Združeno kraljestvo in Združene države Amerike.

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek