REDAKCIJA - KOLOFON (EKIPA)

Registracija edicije: Elektronski časopis INSAJDER je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Odgovorni urednik Igor Mekina.

Vodik ključen v prizadevanjih za podnebno nevtralno družbo 

promocijsko sporočilo
Vodik ključen v prizadevanjih za podnebno nevtralno družbo Polnjenje z vodikom - vozilo Mirai

Ste se kdaj vprašali, kako lahko vodik pripomore pri nadgradnji krožnega gospodarstva? Vodik kot energijski vektor energije iz obnovljivih virov ni le nosilec energije, ampak tudi strateška surovina prihodnosti. CO2 iz industrijskih procesov se lahko v kombinaciji s čistim vodikom spremeni v sintetični metan. Ta pa predstavlja ogljično nevtralno gorivo, ki ga za delo potrebujejo tovarne. 

Cementarna Salonit Anhovo zasleduje cilj, da bi do leta 2035 postala ena prvih ogljično nevtralnih cementarn.

So tudi aktivno vpeti v krožno gospodarstvo, saj z uporabo sekundarnih surovin in alternativnih goriv pri proizvodnji cementa učinkovito znižuje ogljični odtis.

Tako združujejo krožno gospodarstvo in prehod na uporabo čiste energije. 

Dr. Tomaž Vuk: Prepričani smo, da je čisti vodik lahko temelj čiste prihodnosti naše regije.

Član uprave Salonita Anhovo, dr. Tomaž Vuk, razlaga, da se lahko preboj na področju čiste energije zgodi samo s sodelovanjem različnih sektorjev.

Strinja se, da je potrebno za reševanje podnebnih sprememb stopiti skupaj z drugimi podjetji in panogami ter doseči regijsko povezovati.

Čisti vodik predstavlja rešitev, s katero lahko preidejo na čisto energijo.

»Prepričani smo, da je čisti vodik lahko temelj čiste prihodnosti naše regije,« doda za konec. 

Fotografija: Otvoritev prve vodikove polnilnice v Sloveniji – Salonit Anhovo, 24. november 2021   
Od leve: Aleksander Gerbec, generalni direktor ECUBES, dr. Tomaž Vuk, član uprave Salonita Anhovo, Lutz Weber, namestnik predsednika nadzornega sveta Salonita Anhovo, Julijan Fortunat, predsednik uprave Salonita Anhovo, mag. Dejan Zwitter, član uprave Salonita Anhovo. V ozadju: Toyota Mirai, vozilo na vodikove gorivne celice.

Tudi Evropska komisija podpira širšo uporabo zelenega vodika kot tehnološki odgovor na izzive podnebnih sprememb in dolgoročno ohranjanje konkurenčnosti evropskega gospodarstva.

Zavedajo se velikega pomena razvoja vodikove infrastrukture in trga, zato je bil današnji dogodek del uradnega koledarja slovenskega predsedovanja.

Organizacijsko pa sta dogodek organizirala ECUBES in FCH JU. 

 

 

 

 

 

Naše delo na Insajder.com z donacijami omogočate bralci.

Delite članek